«Αυτονόητος ο σεβασμός και η συνεργασία των παραγωγικών κλάδων»   δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στο 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο

Στο 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο εκθεσιακό κέντρο Αγιάς στην περιοχή των Χανίων έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ.Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου κ.Εμμανουήλ Μαυρουπλάκη καθώς και όλους τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους:

«Χαιρετίζω αυτή τη σημαντική προσπάθεια των μελισσοκόμων και των μελισσοκομικών φορέων της Κρήτης για τη στήριξη της μελισσοκομίας.

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ έναν Δήμο με πολύ αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα και με πολύ σημαντική μελισσοκομική χλωρίδα – τα πευκοδάση των δυτικών χωριών του Δήμου – όπου παράγεται ίσως η μεγαλύτερη ποσότητα κρητικού μελιού και το γνωστό σε όλους «πευκοθυμαρόμελο», που πρόσφατα καταχωρήθηκε ως προϊόν ΠΟΠ, μετά από αξιόλογη μακροχρόνια προσπάθεια των ίδιων των μελισσοκόμων.

Επίσης γνωρίζω από κοντά τα προβλήματά τους και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, που δημιουργούνται από την ξηρασία, την έλλειψη βροχοπτώσεων και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Από το βήμα αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή πολύτιμων μελισσοκομικών προϊόντων και μελιού ΠΟΠ, η μελισσοκομία χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία και η φύση στήριξη από όλους μας, γιατί μελισσοκομία και φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Θεωρώ πια, πολύ σημαντικό το σεβασμό στα μελισσοκομικά φυτά και στην αυτοφυή βλάστηση γενικότερα.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη μελισσοκομική χλωρίδα με κοινές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους μελισσοκόμους και τους μελισσοκομικούς φορείς και να μειώσουμε τις δραστηριότητες που την υποβαθμίζουν.

Ο σεβασμός και η συνεργασία των παραγωγικών κλάδων στη φύση και στη χλωρίδα κάθε περιοχής πρέπει να αποτελεί αυτονόητο ηθικό κανόνα.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ