Ανομβρία και ζέστες απειλούν την ερχόμενη σοδειά ελαιολάδου στην Κρήτη!

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Καθόλου ευνοϊκές δεν φαίνεται να είναι οι καιρικές συνθήκες κατά τους πρώτους μήνες του 2016 για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου.

vroxes-2016
Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν κατά Ιανουάριο έως Μάρτιο στην Κρήτη αλλά και οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις της ίδιας περιόδου που είναι μειωμένες κατά 70% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (Πιν1), οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της ανθοφορίας. Αν δε, η ανομβρία συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες της Άνοιξης, τότε και η κομπόδεση και η παραπέρα εξέλιξη της καρποφορίας προμηνύεται προβληματική.

Οπωσδήποτε, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από την μεταφορά σκόνης από την Αφρική, είχαν σαν αποτέλεσμα την εξώθηση μερικών, παραλιακών, κυρίως, ελαιώνων, σε κάπως πρόωρη άνθηση η οποία θορύβησε τους παραγωγούς. Το φαινόμενο, αν οι βροχοπτώσεις ήταν αρκετές, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά ανάγκη, ζημιογόνο. Ωστόσο, η ασυνήθιστη ανομβρία που ακολούθησε φαίνεται να θέτει σε δοκιμασία όχι μόνο αυτούς τους ελαιώνες αλλά και τους άλλους που βρίσκονται σε ορεινότερες περιοχές.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψουν η τουλάχιστο να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις. Και τέτοια μέτρα είναι. Η εφαρμογή άρδευσης, όπου υπάρχει δυνατότητα από πλευράς εγκαταστάσεων και νερού, θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Οι παραγωγοί και οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης αρδευτικού νερού (Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΟΑΔΥΚ κ.α.) πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμπληρωματική άρδευση στην Ελιά την Άνοιξη έχει αποδειχτεί πειραματικά, ότι έχει πολύ θετική επίδραση στην κομπόδεση και άρα στην εξέλιξη της παραγωγής. Εξάλλου, όλοι καταλαβαίνουν, ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να αρδεύσουμε τον Ιούλιο-Αύγουστο, αν τα δέντρα τότε έχουν μονό φύλλα και όχι καρπούς!

Η καταστροφή των ζιζανίων, χωρίς καθυστέρηση, στους ξερικούς ελαιώνες, αποτελεί μια άλλη απαραίτητη ενέργεια. Καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η κοπή ή η καταστροφή των ζιζανίων με μηχανικά μέσα και ακόλουθη το φρεζάρισμα. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει γενικά να αποφεύγονται και να εφαρμόζονται μονό σε ανώμαλους ελαιώνες που δεν μπορεί να εφαρμοστούν μηχανικά μέσα, φυσικά με τα κατάλληλα φάρμακα και δόσεις.
Η εφαρμογή κλαδεμάτων, όπου μπορεί να γίνει, μπορεί να έχει επίσης θετικά αποτελέσματα.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.