Ανακοινώνονται οι βάσεις 2021:Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Οι βάσεις 2021 για τα πανεπιστήμια αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και συγκεκριμένα γύρω στις 25.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων 2021 που θα βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που θα μάθουν τελικά σε ποια σχολή πέρασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 25 Αυγούστου και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα δηλαδή 23 με 27 Αυγούστου.

Όπως προβλέπεται, το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις εισαγωγής είχαν ανακοινωθεί στις 09:00 π.μ. της 28ης Αυγούστου.

Τα στατιστικά των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021 σε συνδυασμό με την ΕΒΕ που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, δείχνουν πως θα έχουμε άνοδο στις βάσεις 2021.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Η αύξηση στις βάσεις δεν προβλέπεται να είναι μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης που αποτελούν παραδοσιακά τις δημοφιλείς σχολές του πεδίου, να σημειώνουν άνοδο μαζί με τις σχολές της Ψυχολογίας που δεν ξεπερνούν ωστόσο, τα 200-300 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι πολυτεχνικές σχολές επιστρέφουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων ανακτώντας έτσι, τα μόρια που είχαν χάσει πέρσι. Μάλιστα η αύξηση αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 800 μόρια με τις σχολές μαθηματικών και φυσικής να σημειώνουν επίσης άνοδο 300 – 400 μόρια.

Στην περιφέρεια εκτιμάται ότι μπορεί να εντοπιστούν τεράστιες μεταβολές στις βάσεις, ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια, το οποίο όμως θα κριθεί από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι υποψήφιοι σε αυτό το πεδίο σημείωσαν πολύ υψηλές επιδόσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων η οποία αναμένεται να κυμανθεί από 400 έως 1.500. Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.

Παράλληλα, σχολές όπως η Νοσηλευτική, η Φυσικοθεραπεία, η Μαιευτική θα δουν ακόμα και 1.000-1.500 μόρια άνοδο λόγω των καλών επιδόσεων αλλά και της αυξανόμενης ζήτησης από τους υποψηφίους.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας ήταν ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, με αποτέλεσμα να περιμένουμε μια σχετική άνοδο και σε αυτό το πεδίο με τις υψηλόβαθμες σχολές της Πληροφορικής να κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ οι οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια.

Πως προέκυψε η ΕΒΕ

η ΕΒΕ προέκυψε με τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με ένα συντελεστή που επέλεξαν τα τμήματα. Το εύρος του συντελεστή για τον μέσο όρο των υποχρεωτικών μαθημάτων είναι από 0,8 έως 1,2, ενώ στα ειδικά μαθήματα είναι από 0,7 έως 1,1.

Η διαφορά στην ανώτατη και την κατώτατη τιμή του εύρους φέρεται να προέκυψε από προσομοιώσεις που έγιναν στο υπουργείο Παιδείας ώστε η ΕΒΕ να είναι κοντά στο 10 (πρόκειται για το όριο που υπήρχε έως και πέρυσι για τα ειδικά μαθήματα). Ωστόσο, οι μέσοι όροι βελτιώθηκαν φέτος.

Ωστόσο, το 30% των υποψηφίων με βαθμό από 8,27 έως 14,54 έχει περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό του δελτίο, καθώς δεν μπορεί να δηλώσει όλες τις σχολές του πεδίου του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.