Ακόμη πιο χαμηλά τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο «δείχνει» η χονδρεμπορική

Ακόμη πιο χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, δείχνει για τον Απρίλιο η χονδρεμπορική αγορά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Συγκεκριμένα στην αγορά μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όταν οι τιμές είχαν κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με το Φεβρουάριο, πλέον τα κόστη έχουν εξομαλυνθεί, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης αλλά και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σάββατο, η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς έπεσε στα 45 ευρώ, τιμή η οποία θεωρείται χαμηλή ακόμη και για τα προ ενεργειακής κρίσης δεδομένα. Την ίδια ημέρα για αρκετές ώρες η τιμή ήταν μηδενική λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.

Συνολικά για το μήνα Μάρτιο μέχρι σήμερα, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώνεται στα 70,78 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν στα 73,84 ευρώ/MWh, δηλαδή έχει υποχωρήσει πάνω από 3 ευρώ/MWh, στο δεύτερο μισό του μήνα.

Παράλληλα η τρέχουσα μέση τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου η οποία ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh και φυσικά αισθητά χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου στα 93,02 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τα τιμολόγια του Απριλίου φαίνεται ότι οι τιμές θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο όταν η μέση τιμή ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh. Σημειώνεται ότι η τιμή του Μαρτίου ήταν πάνω από 20% χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου που ήταν στα 13,3 λεπτά/KWh.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς κινείται ανοδικά. Από τα χαμηλά των 23,066 ευρώ/MWh στις 23 Φεβρουαρίου, πλέον η τιμή του μπλε χρυσού έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 28 ευρώ/MWh (τιμή Πέμπτης) φτάνοντας χθες ακόμη και τα 28,5 ευρώ/MWh.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι με τη μέση τιμή των 70,78 ευρώ/MWh η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού κατατάσσεται στην 10η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, με την πιο ακριβή αγορά να παραμένει η Ιταλία ακολουθούμενη από τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ελβετία. Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης παραμένει η Ισπανία ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Σουηδία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.