Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση  του Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 36.500 ανέργων καταγγέλλεται με ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνυπογράφεται από το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά 36.500 ανέργους, το οποίο είχε ανακοινωθεί για υλοποίηση, ήδη για τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους 2019. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η προηγούμενη υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Έφη Αχτσίογλου, ήταν αυτή που είχε σχεδιάσει και προβλέψει τον σχεδιασμό  του Προγράμματος για την προκήρυξη θέσεων με χρονικό ορόσημο τον Οκτώβριο του 2019. Μετά τις εκλογές όμως και την αλλαγή Κυβέρνησης, και ενώ έχει περάσει  περίπου ένας χρόνος, ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν βγάζει επιπλέον προγράμματα, αλλά δεν προκηρύσσει ούτε αυτά, που υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαζε. Αυτή την περίοδο, που οι απολύσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, διογκώνονται ανεξέλεγκτα, με ευθύνης της παρούσας Κυβέρνησης, η ΝΔ  αδυνατεί να εφαρμόσει προγράμματα στήριξης των ανέργων που τα έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ, πιστή στις εμμονές της για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ταυτόχρονα οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου περιμένουν αυτό το προσωπικό για να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους και διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Ακολουθεί η ερώτηση και οι υπογράφοντες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων

Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων είχε ανακοινωθεί για υλοποίηση ήδη για τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους 2019 και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Πρόγραμμα που δίνει διέξοδο σε χιλιάδες ανέργους και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των Δήμων, των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της χώρας.

Παρατηρείται ωστόσο σημαντική καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου, καθώς η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 9 Απριλίου, ενώ παράλληλα ευρισκόμενοι ήδη στην 10η Ιούνη 2020 δεν έχει δοθεί εντολή στον ΟΑΕΔ για έκδοση πρόσκλησης και εκκίνησης της διαδικασίας για το Πρόγραμμα.

Η πολύμηνη αυτή αναμονή είναι αδικαιολόγητη για ένα Πρόγραμμα που περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι άνεργοι της χώρας και ειδικότερα της Μαγνησίας, όπου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην απασχόληση.

Πρόσφατα, σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Υπουργός υποστήριξε ότι εντός του Ιουνίου θα έχει εκδοθεί η προκήρυξη και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον ΟΑΕΔ, ώστε να ξεκινήσει η απασχόληση των 36.500 ανέργων. Ωστόσο, βρισκόμαστε ήδη στις 10 Ιουνίου και δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή στον ΟΑΕΔ για έκδοση της επίσημης Πρόσκλησης και μοιάζει μάλλον αδύνατο οι ωφελούμενοι να βρίσκονται στις θέσεις τους στα τέλη του μήνα.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων απαιτούνται  συνήθως 10 έως 15 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, η υποβολή και εξέταση ενστάσεων και τελικά η ανάρτηση των οριστικών πινάκων, διαδικασίες που για να ολοκληρωθούν συνήθως απαιτούν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες τουλάχιστον και εφόσον αυτές γίνουν με γοργά βήματα.

Επειδή, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων έχει ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Προκήρυξή του.

Επειδή, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων που την ακολούθησαν και επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα και την απασχόληση.

Επειδή, πλέον κρίνεται ως ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την ανακούφιση χιλιάδων άνεργων συμπολιτών μας που πλήττονται από την ανεργία.

Επειδή, το Πρόγραμμα θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση.

Επειδή, η αντικειμενική διάρκεια των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανακοίνωση του Προγράμματος και την ολοκλήρωσή του μέχρι και την τελική τοποθέτηση των ωφελούμενων, δεν συμβαδίζει για άλλη μία φορά με τις δηλώσεις του Υπουργού, δημιουργώντας δικαιολογημένα τουλάχιστον τη δυσπιστία των ανέργων που το αναμένουν μήνες τώρα με διαρκείς αναβολές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των διαρκών αναβολών για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων και μετά από τόσους μήνες δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική Πρόσκληση για την έναρξη των αιτήσεων;
  2. Ισχύσει η σχετική δήλωση του Υπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό  πως το Πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των ωφελούμενων εντός του Ιουνίου και πως συμβαδίζει αυτό με τη σύννομη ολοκλήρωση των διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη και τα απαραίτητα χρονικά διαστήματα που απαιτούνται για κάθε φάση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;
  3. Επειδή διαφαίνεται ως μάλλον αδύνατη η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα και συγκεκριμένα εντός του Ιουνίου δεδομένου ότι πλησιάζουμε ήδη τα μισά του μήνα, πότε ακριβώς αναμένεται να εκδοθεί η Πρόσκληση και ποιο είναι το ακριβές εκτιμώμενο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Χρήστος-Αλεξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.