‘Κουβέντα να γίνεται” – Δωρεάν στειρώσεις με το πρόγραμμα του Τάκη Προεστάκη (συνέντευξη)

Το όνομα Τάκης Προεστάκης, δεν είναι μόνο γνωστό στη Κρήτη, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχει περιθάλψει και έχει σώσει εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ζώα από βέβαιο θάνατο. Μέσα από τα καταφύγιο που δημιούργησε πριν από 7 χρόνια στην Ιεράπετρα, έγινε γνωστό το μοναδικό του έργο αγάπης σε όλο το κόσμο.
Άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής του, για να αφιερωθεί στη φροντίδα εγκαταλελειμμένων ζώων και ζει απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τάκης μίλησε σήμερα στον Planet, και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του.
Δούλευε 20 χρόνια τη νύχτα διατηρώντας ένα κέντρο στο Μακρύ Γιαλό, κάτι που τον κούρασε με το καιρό, όπως λέει.
Αφορμή για τη μεγάλη ανατροπή στη ζωή του, στάθηκαν παρατημένα σκυλιά στη χωματερή της Ιεράπετρας, τα οποία φρόντιζε εκείνη την περίοδο. «Έφτασα να φροντίζω στη χωματερή 75 σκυλιά» λέει ο Τάκης. Με τα χρήματα που απέκτησε πουλώντας την επιχείρηση του, έφτιαξε το καταφύγιο δίπλα από τη χωματερή, ώστε να μπορέσει να τα φροντίζει σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον.
Αγνοώντας το απαιτούμενο κόστος, έφτασε να χρωστάει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει «Δεν τα παράτησα όμως» λέει ο Τάκης.

 

Ένα αφιέρωμα της βρετανικής Daily Mail ήταν αρκετό για τον κάνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη και οι δωρεές διαδέχονταν η μια την άλλη. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται στο καταφύγιο του για να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα από τα φιλοξενούμενα ζώα και να τον βοηθήσουν εθελοντικά στο σημαντικό του έργο.
«Είχα φτάσει σε σημείο να έχω στο καταφύγιο 450 ζώα» λέει ο Τάκης. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός έπεσε στα 270, αφού τα υπόλοιπα υιοθετήθηκαν. Ο Τάκης Προεστάκης έχει δημιουργήσει ένα σωματείο «Στέγη προστασίας αδέσποτων ζώων» ώστε να μπορεί να δεχτεί νόμιμα τις δωρεές.

Η δουλειά στο καταφύγιο είναι σκληρή, εργάζεται όλη την ημέρα, ακόμη και τη νύχτα. Δίνει ψυχή και σώμα στους τετράποδους φίλους και δεν έχει καμία προσωπική ζωή «Δεν έχω χρόνο να πάω να κάτσω σε μια ταβέρνα να φάω σαν άνθρωπος. Μέρα, νύχτα τρέχω. Η ζωή μου είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά δεν την αλλάζω με τίποτα»

Πάνω από 400 ζώα που ζούσαν στους δρόμους της Ιεράπετρας και δεν είχαν καμία ελπίδα, υιοθετήθηκαν από το εξωτερικό.
Συζητήσαμε για την κακοποίηση και τις δολοφονίες ζώων, που πλέον αντιμετωπίζονται ως κακούργημα. Με την αλλαγή της νομοθεσίας τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και η κατάσταση αλλάζει. Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι πλέον ενεργός, η αστυνομία παρεμβαίνει και η συλλογική δουλειά έχει ως αποτέλεσμα, να αδειάσει η πόλη της Ιεράπετρας από τα αδέσποτα.

Το σωματείο του Τάκη δέχεται δωρεές από όλο το κόσμο. «Επειδή αυτά τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στα ζώα, και αφού καλύπτω τις ανάγκες του καταφυγίου, και περισσεύουν χρήματα θέλω να τα διοχετεύσω στο Δήμο της Ιεράπετρας» λέει ο Τάκης και δηλώνει επίσης ότι, όποιος θέλει να στειρώσει το ζωάκι του και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να πάει σε οποιονδήποτε κτηνίατρο, δηλώνοντας ότι είναι από το πρόγραμμα του Τάκη.

Επίσης, παρακαλεί να μη παρατάμε τραυματισμένα ζώα που βρίσκουμε στο δρόμο. Παρακαλεί να τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο και θα καλύψει εκείνος το απαιτούμενο κόστος. Ο Τάκης ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια, βοηθάει δεκάδες συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να φροντίσουν τα ζώα τους.

Όσον αφορά στους προσωπικούς του στόχους λέει «Αυτό που θα ήθελα, είναι να βρω σπίτια σε όλα τα σκυλιά που έχω στο καταφύγιο και να μην υπάρχει αδέσποτο στο δρόμο. Να συμβιώσουν αρμονικά άνθρωποι και ζώα, τότε θα είμαστε μια πολιτισμένη κοινωνία.»

Επικοινωνία: https://www.facebook.com/TakisShelterCrete/

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.