Έντονες αυξήσεις τιμών λαδιού στην Ισπανία παρασύρουν και τις τιμές στην Ελλάδα

Οι περίπλοκες  και  απρόβλεπτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές εξ αιτίας της πανδημίας από την μια πλευρά και του πολέμου στην Ουκρανία από την άλλη, σε συνδυασμό με την  όχι και τόσο πλούσια παγκόσμια  φετινή  παραγωγή, πυροδότησαν γενικές ανοδικές τάσεις στην Ισπανία, οι οποίες  μεταδόθηκαν μερικώς και στην  Ελλάδα και πολύ λίγο στην Ιταλία!

Βασικό ρόλο σε αυτό, φαίνεται ότι έπαιξε  η πρόσφατη διακοπή  εξαγωγών  σπορέλαιων από Ουκρανία, η οποία εξώθησε σε  υπερδιπλασιασμό των τιμών τους στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδίως στην  Ισπανία, όπου θορύβησε  την Κυβέρνηση και προκάλεσε έντονες  αυξητικές  τάσεις σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου.

Έτσι σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15-3-22 (βλ.www.sedik.gr):

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές του έξτρα εκτινάχτηκαν στα 4,80 €/κ.,    υπερβαίνοντας για πρώτη φορά και  τις τιμές  Ιταλίας,  ενώ παράλληλα οι μέσες έφτασαν στα 3,71 €/κ  και  οι ελάχιστες στα 3,49 €/κ.

Παραδόξως, όμως,  αυξήσεις παρουσίασαν και τα απλά παρθένα (οξυτ<2ο ) που έφτασαν στα 3,65 €/κ. αλλά και τα λαμπάντε, που έφτασαν στα 3,41€ /κ.

Στην Ιταλία  παρουσιάστηκαν μικρές  σποραδικές αυξήσεις του έξτρα της τάξεως των 0,10 €/κ. σε ορισμένες αγορές  και οι  μέγιστες  κυμάνθηκαν μεταξύ 4,0 -4,2 €/κ.,  ενώ  ο μ.ο. χώρας  στα 4,18 €/κ.

Στην Ελλάδα  οι τιμές του έξτρα 0,3ο κατά περιοχές είχαν ως εξής:

Στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 3,20-3,30 €/κ. στην συνήθη αγορά με «κόψιμο», ενώ στις πρόσφατες δημοπρασίες (10-14 Μαρτίου)  που γίνονται κυρίως στον Ν. Λασιθίου, έφτασαν στα 3,62 €/κ. στον Α.Σ. Ζάκρου και στα 3,60 €/κ. στον Α.Σ. Σκοπής.

Αποδεικνύεται έτσι, για μια ακόμη φορά, η  ιδιαίτερη  σημασία και αξία της μεθόδου των δημοπρασιών, οι οποίες εκτος του ότι αποτελούν  ορθή και διαφανή μέθοδο διάθεσης του ελαιολάδου ειδικά στους Συν/σμους, συντελούν και σε αξιόλογες αυξήσεις  όχι μόνο για τους Συν/σμούς που τις εφαρμόζουν, αλλά  και ευρύτερα στην περιοχή τους, αφού παρασύρουν αναγκαστικά προς τα άνω και τις τιμές του συνήθους εμπορίου.

Πρέπει όμως να γενικευτούν, όπως συνιστά ο ΣΕΔΗΚ και να εφαρμοστούν  και στην Δυτική Κρήτη και όχι μόνο στην Ανατολική (Πιν.2). Και  αυτό βέβαια  εξαρτάται από τα Δ.Σ. των  Συν/σμων  αλλά και  τα  μέλη τους!

Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες έφτασαν στα 3,45 €/κ., στον Α.Σ. Νηλέας, ενώ στην Κέρκυρα  έφτασαν στα 4 €/κ. στην επιχείρηση   Λούβρος & Σια.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδειά του (nmixel@otenet.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.