Έγινε ο πρώτος αγιασμός στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

| Για “δικαίωση αγώνων” έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγιασμός στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Βουλευτή του Νομού κ. Θραψανιώτη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκη, του περιφερειακού συμβούλου κ. Ανδρουλάκη, του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Κατσαγκόλη, της προέδρου της κοινότητας Καβουσίου κας. Χαλκιαδάκη, του συντονιστή του εκπαιδευτικού έργου των μουσικών σχολείων της Κρήτης κ. Δροσουλάκη, του διευθυντή του σχολείου κ. Χατζημανώλη, Δημοτικών Συμβούλων, τοπικών συμβούλων, κατοίκων, γονέων και μαθητών. Τον Αγιασμό του Μουσικού Γυμνασίου τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στο χαιρετισμό που απηύθυνε υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Έφτασε αυτή ή μέρα που όλη περιμέναμε. Η ημέρα που οραματιστήκαμε για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 2020, το μουσικό γυμνάσιο Λασιθίου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στους μαθητές του.
Η μουσική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κρήτης απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς. Το μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου με έδρα την κοινότητα Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρίσταμαι στη σημερινή τέλεση του αγιασμού του Μουσικού Γυμνασίου καθώς η πραγμάτωση αυτού του νέου εκπαιδευτικού κέντρου πολιτισμού, μάθησης και αγωγής ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για το οποίο παλέψαμε, διεκδικήσαμε, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και εμπόδια και     καταφέραμε με αγώνα και επιμονή να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα.
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής της Ιεράπετρας το 2017 και έπειτα από ένα σύνολο αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων, συντονισμένων ενεργειών του Δήμου της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κρήτης, αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, συναντήσεων και προσωπικών επισκέψεων στο Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύεται το Μάιο του 2019 το ΦΕΚ ίδρυσης του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου με έδρα το Καβούσι.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα και, παρά τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια των καιρών και τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται στους Δήμους για τα σχολεία, συντονίστηκε και υλοποιήθηκε πληθώρα εργασιών, επισκευών, κτιριακών διαμορφώσεων και εξοπλισμών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του σχολείου.
Παρότι λοιπόν καταφέραμε με τεράστια προσπάθεια να κάνουμε εφικτή τη φιλοξενία του μουσικού γυμνασίου σε ένα κτίριο που είχε πάρα πολλά προβλήματα και τεράστιες ελλείψεις η λειτουργία του σχολείου ανεστάλη το Σεπτέμβριο του 2019 στα πρόθυρα της έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς.
Αυτό ξεκίνησε για μας επιπλέον κύκλους προσπαθειών άρσης της αναστολής με επισκέψεις στα Υπουργεία και συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας και παρόλη την αμφισβήτηση που δεχτήκαμε για τη λειτουργία του Γυμνασίου, εμείς σίγουροι για τη θετική έκβαση των προσπαθειών μας συνεχίσαμε εντατικά τις εργασίες και φτάνουμε σήμερα να βλέπουμε τη δικαίωση αυτού του αγώνα στα πρόσωπα αυτών των παιδιών, των πρώτων μαθητών του μουσικού γυμνασίου Λασιθίου.
Το Μουσικό Γυμνάσιο αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια όνειρο, στόχο και δίκαιο αίτημα ενός Νομού με μοναδική μουσική παράδοση και ζωντανή διάθεση καλλιτεχνικής έκφρασης.

Έφτασε η στιγμή να αναβιώσει η παράδοση, να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες των μαθητών, τα όνειρά τους να πάρουν υπόσταση και να διαφανούν νέες προοπτικές εξέλιξης και σταδιοδρομίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και του πολιτισμού.
Και δε σταματάμε εδώ. Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου Καβουσίου.
Γίνεται προσπάθεια για την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης και τη χρηματοδότηση του νέου αυτού σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει όλη την πορεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των μαθητών που αγαπούν τη μουσική.

Ζητάμε λοιπόν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης να γίνουν πράξη και να χρηματοδοτηθεί το νέο αυτό μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα εδραιώσει το Καβούσι, το Δήμο Ιεράπετρας και το Νομό Λασιθίου ως ένα σημαντικό σημείο προαγωγής και παραγωγής πολιτισμού και μουσικής παιδείας στην Ελλάδα.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν εμπράκτως για την ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου καθώς η κοινή βούληση, η σύμπνοια και η συνεργασία όλων μας σηματοδοτούν σήμερα μια νέα εποχή αναβάθμισης της παιδείας στον Νομό Λασιθίου.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη συνολική συμβολή τους και για τη συνεργασία τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκη, τους πρώην διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Αϊβαλιώτη και κ. Παπαδάκη, το νυν διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Κατσαγκόλη, τον πρώην πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας κ. Νταραρά, τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αστροπεκάκη, την πρόεδρο κα. Χαλκιαδάκη και τα μέλη της κοινότητας Καβουσίου, τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας κ. Ρεμεδιάκη, το συντονιστή του εκπαιδευτικού έργου των μουσικών σχολείων της Κρήτης κ. Δροσουλάκη και φυσικά το διευθυντή του σχολείου κ. Χατζημανώλη.

Επιπλέον, ευχαριστώ για τη στήριξη των αιτημάτων μας τους βουλευτές του νομού κ. Θραψανιώτη και κ. Πλακιωτάκη και ιδιαιτέρως τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη.

Ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Μακράκη, τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ιεράπετρας που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και φυσικά όλους τους γονείς που αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα, πίστεψαν σε αυτό και το στήριξαν θερμά με αποτέλεσμα να ξεκινάμε φέτος τη χρονιά με δύο τμήματα.

Εύχομαι υγεία και καλή πρόοδο με δημιουργικότητα, επιτυχίες και σπουδαία καλλιτεχνική πορεία στους πρώτους μαθητές που περνούν τις πύλες του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.