∆ιεθνής επιτυχία Ελλήνων καθηγητών Φυσικών Επιστημών, διάκριση για Φυσικό από το νομό Λασιθίου

Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο 10ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage), που έγινε στο συνεδριακό κέντρο Kölcsey στο Debrecen της Ουγγαρίας, από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2017. Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί των «9ων Πανελληνίων Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», που πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2016, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, και ήταν:
1. Ορφανάκης Μιχάλης, φυσικός, Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού, Ιεράπετρα, Κρήτης,
2. Νούσης Βασίλειος, φυσικός, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών
Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Θεσπρωτίας,
3. Παρισοπούλου Ευαγγελία, χημικός, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, Θεσσαλονίκη,
4. Πετούσης Χρήστος, φυσικός, 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης,
5. Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας,
6. Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός, Γενικό Λύκειο Γαζίου «∆ομήνικος
Θεοτοκόπουλος», Ηράκλειο, Κρήτης,
7. Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου
Κρήτης
8. Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου
Κρήτης
9. Βίλλιας Γεώργιος, βιολόγος, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής και
10. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, Υπεύθυνη του Εργαστηριακού
Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής.

Τα φεστιβάλ είναι η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage) και πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια. Το Science on Stage ξεκίνησε το 2000 (αρχικά ως «Physics on Stage» και αργότερα ως «Science on Stage») ως εκπαιδευτική πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2007 η πρωτοβουλία συνεχίζεται από μία ομάδα Ευρωπαίων εκπαιδευτικών που ίδρυσαν το «Science on Stage», επιστημονικό σωματείο μη κερδοκοπικό με έδρα το Βερολίνο, που υπόκειται στον Γερμανικό νόμο, έχει παραρτήματα σε 30 Ευρωπαïκές χώρες και ένα δίκτυο 100000 STEM εκπαιδευτικών στις 30* αυτές χώρες. Υπεύθυνη του Ελληνικού τμήματος, και ιδρυτικό μέλος του Science on Stage, είναι η κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω.
Με τα διεθνή φεστιβάλ, το «Science on Stage» υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Ο γενικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού, η προσέλκυση περισσότερων σπουδαστών στις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και την Πληροφορική και η βελτίωση της διδασκαλίας συνδέοντας εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία (ανεξαρτήτως αναλυτικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων χωρών) και αναδεικνύουν την άμεση σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή.

Στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα «Inventing the future of science education» («Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών»), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με 400 συναδέλφους τους από 32 άλλες χώρες*, σε σεμινάρια, workshops και επιδείξεις των κατασκευών τους. Οι εργασίες με θέμα:
1. «Οπτικός Αξονικός Τομογράφος με LEGO – Αξονική Τομογραφία σε Gummy Bears» του Ορφανάκη Μιχάλη κέρδισε το Βραβείο στην κατηγορία «Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» (ICT in Science Education) που διαγωνίσθηκε. Ο συνολικός αριθμός των εργασιών που διαγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία ήταν 29.
2. «Κατασκευή Ρομποτικού Φωτοβολταϊκού Ανιχνευτή, (Tracker) με Μερική Προσομοίωση της Κίνησης της Γης», ομαδική εργασία με εκπρόσωπο τον Πούτο Πέτρο κέρδισε το Βραβείο του «Απαιτητικότερου και καινοτόμου πειράματος» (Demanding and innovation experiment) του φεστιβάλ από τις 233 συνολικά εργασίες που παρουσιάσθηκαν.
Επελέγησαν από την ∆ιεθνή Επιτροπή του προγράμματος και παρουσιάσθηκαν στα Highlights (σε ολομέλεια):
1. «Το Oπτικό Σύστημα του Ψαριού και η Υποβρύχια Οραση του Ανθρώπου», των Μαργαρίτη Αντωνίου και Μαράκη Γεωργίου (1η ημέρα) και
2. «Οπτικός Αξονικός Τομογράφος με LEGO – Αξονική Τομογραφία σε Gummy Bears» του Ορφανάκη Μιχάλη (2η ημέρα)
Επίσης όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν στους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας. Ελληνικές εργασίες παρουσιάσθηκαν από την Ουγγρική τηλεόραση και από την τηλεόραση της Ταϋλάνδης.

Έως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις επτά από τις εννέα διοργανώσεις του προγράμματος που συμμετείχε.
Φωτογραφίες από το φεστιβάλ είναι ανηρτημένες στην διεύθυνση: http://sons2017.eu/news/ και βίντεο των εργασιών στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/ScienceonStageEurope/videos
Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έκανε ο Υπουργός Παιδείας της Ουγγαρίας Lászlò Palkovics, ο Interim Director του European Institute of Innovation and Technology Martin Kern, εκ μέρους του Tibor Navracsics, Ευρωπαίου Επίτροπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, ο Καθηγητής Zoltán Szilvássy, Πρύτανης του University of Debrecen και ο Lászlò Papp, ∆ήμαρχος του Debrecen. Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 600 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη.

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει το 2019 στο Cascais (Πορτογαλία).

Οι Έλληνες καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και συνακόλουθα οι μαθητές των σχολείων μας, θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την εμπειρία μας, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προτάσεις για εκπαιδευτικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών που μεταφέρουμε, τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους: σε συνέδρια, ημερίδες και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την αρωγή και την ενθάρυνση του Υπουργείου Παιδείας, όπως συνέβη έως σήμερα.

*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, ∆ανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία και ο Καναδάς.