Πέντε δρόμοι για τον Ερωτόκριτο, στον Άγιο Νικόλαο.


Ο Ερωτόκριτος χαρακτηρίζεται ως αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα. Στους πολυάριθμους στίχους του (πάνω από 10.000) εξιστορούνται οι φάσεις που πέρασε η αγάπη δυο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ώσπου να καταλήξει στο αίσιο τέλος της, το γάμο. Μέσα σ’ αυτή την ιστορία συμπλέκονται και «των αρμάτω οι ταραχές» και «τση φιλιάς η χάρη», για να προβληθούν και τα άλλα γνωρίσματα του ιπποτικού πνεύματος, η αξία της παλικαριάς και της φιλίας. Ο Ερωτόκριτος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα ως τις μέρες μας και μάλιστα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τον απαγγέλουν ολόκληρο από μνήμης.
Όμως, εκτός από δημοφιλές ανάγνωσμα ήταν και είναι ένα εξαιρετικά αγαπητό μελοποιημένο ποίημα. Εκτός από τη συνηθισμένη πια μελωδία του, που όλοι γνωρίζουμε, σπουδαίοι συνθέτες έχουν αποδώσει εκπληκτικές μελωδίες στον ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο του Βιτσέντζου Κορνάρου, Χριστόδουλος Χάλαρης, Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Ξυδάκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος.
Ένα συνδυασμό ανάγνωσης, παραδοσιακής μουσικής και έντεχνων μουσικών αναγνώσεων θα παρακολουθήσουμε την Παρασκευή 3/8 στο Φραρό- ένα ερείπιο μοναστηριού βενετσιάνικης εποχής- μέσα στα περιβόλια και τα λιόφυτα του απανωμεραμπελλιώτικου τοπίου, κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, με τις φωνές και τις μουσικές των δικών μας ανθρώπων, που με πολλή ζέση και ενθουσιασμό δούλεψαν μια εκδήλωση πρωτότυπη και διαφορετική.

Απαγγέλλουν: Γιώργος Ταβλάς, Μανώλης Σγουρός
Παίζουν και τραγουδούν: Μανώλης Φούσκης, Κωστής Φούσκης, Γιώργος Γουλιδάκης, Ξανθούλα Πορφυράκη, Γιάννα Παπαδάκη, Μανώλης Κλώντζας, Άρις Φούσκης.    

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 Φραγκισκανικό Μοναστήρι Φραρό Νεάπολης (δίπλα στο ΕΠΑΛ), Ώρα 20.00
Σας περιμένουμε με χαμηλά παπούτσια και ελαφρές ζακέτες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ