Δύσκολες οι συνθήκες στις Φυλακές Νεάπολης, ερώτηση του βουλευτή Πλακιωτάκη προς Υπουργό Δικαιοσύνης.

κ. Υπουργέ,
Οι φυλακές Νεάπολης αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η φύλαξη είναι ανεπαρκής, επειδή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, επτά φύλακες από τους τριάντα διαθέσιμους απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις, ενώ δεν αναμένεται να δοθεί άμεσα λύση.

Αλλά και οι εγκαταστάσεις χρειάζονται αναβάθμιση, ιδιαίτερα στο κομμάτι της φύλαξης με την κατασκευή μεταλλικής περίφραξης, την τοποθέτηση μηχανημάτων X-RAY και ράμπας για τη δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ στο κατάστημα.
Δεν είναι, όμως, η υποστελέχωση και η ασφάλεια των φυλακών Νεάπολης, τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες στο συγκεκριμένο κατάστημα είναι επιεικώς απαράδεκτες. Οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 150 αντί των προβλεπομένων 65 και λόγω του συνωστισμού δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν υπάρχει χώρος επισκεπτηρίου ή άθλησης, ενώ δε μπορούν να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εκεί προσωπικού, το μόνο που αντιμετωπίζουν είναι η αδιαφορία, οι συνεχείς περικοπές –ακόμη και ζωτικής σημασίας- δαπανών (π.χ. για πετρέλαιο θέρμανσης ή τροφοδοσία κρατουμένων) και οι συνεχείς μειώσεις στο μισθό τους, όπως ενδεικτικά συνέβη με την απόφαση διακοπής χορήγησης επιδόματος σε όσους εργάζονται σε προβληματικές περιοχές τύπου Β’.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση όλων των αναφερόμενων προβλημάτων;

Ο ερωτών βουλευτής,
Γιάννης Πλακιωτάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ