«Κουβέντα να γίνεται» – «Casa dei Mezzo» – Μανώλης Καναβάκης 20/6/18

14ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Casa dei Mezzo», από την Παρασκευή 22 έως και την Δευτέρα 25 Ιουνίου στον Μακρύ Γιαλό. Ένα τετραήμερο με καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο στο μοναδικό φεστιβάλ που διεξάγεται στη Κρήτη. Το μπαρόκ και ρομαντισμός κάνει και πάλι την εμφάνιση του σε έναν «ρομαντικό τόπο» όπως αποκαλεί τον Μακρύ Γιαλό ο κ. Μανώλης Καναβάκης, ένας από τους 4 διευθυντές του φεστιβάλ «αυτό είναι που το κάνει και ιδιαίτερο» όπως μας λέει. «Είναι φανταστικό σε ένα ψαροχώρι της Κρήτης να γίνεται κάτι τέτοιο». Άνθρωποι με μεράκι, οργανώνουν εδώ και 14 χρόνια στην βίλα του εμπνευστή, δημιουργού και προέδρου του φεστιβάλ που κατάγεται από την Νορβηγία του κ. Gunnar Stromshol, μόνιμου κάτοικου του Μακρύ Γιαλού εδώ και χρόνια. Ο άνθρωπος ξενοδόχος, που «έσωσε τέσσερα από τα μοναδικά παραδοσιακά σπίτια που είχε ο Μακρύς Γιαλός» τα αναπαλαίωσε και έχει αναβαθμίσει με αυτό τον τρόπο και όχι μόνο τον Μακρύ Γιαλό. Ο κος Gunnar, έχοντας τις κατάλληλες γνωριμίες έχει τη δυνατότητα να καλεί κάθε χρόνο καταξιωμένους μουσικούς στη Κρήτη. Το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων αναλαμβάνει ο ίδιος, λόγω του ότι οι χορηγίες για αυτό το φεστιβάλ είναι μηδαμινές.

Οι συμμετέχοντες μουσικοί έρχονται αφιλοκερδώς σε αυτό το αναγνωρισμένο πια φεστιβάλ τόσο στον Ελλαδικό χώρο και το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι επισκέπτες είναι κυρίως ξένοι, αφού έχουν μεγαλώσει με αυτή τη κουλτούρα αλλά και οι Έλληνες επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά ενθουσιάζονται με τα κονσέρτα. Οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται στα σπίτια του κου. Gunnar, όπως και των υπολοίπων της οργανωτικής ομάδας που εκτός από τον κ. Καναβάκη είναι οι κ. Βασίλης Καραμανλής και κ. Νίκος Τσικαλάκης, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έξοδα για την φιλοξενία τους.

Εκτός από τους καταξιωμένους μουσικούς αναδεικνύονται μέσα από το φεστιβάλ και νέοι καλλιτέχνες αφού η εμφάνιση τους στη βίλα καταγράφεται στο βιογραφικό τους.
Ο καλοκαιρινός μήνας Ιούνιος βοηθάει ώστε να έρθει ο κόσμος όχι μόνο για να δει τα κονσέρτα, αλλά και για να απολαύσει τις διακοπές του. Μέσα από αυτό το μοναδικό γεγονός, αναδεικνύεται η περιοχή και αναπτύσσεται ο τουρισμός αφού οι επισκέπτες σιτίζονται σε εστιατόρια του Μακρύ Γιαλού. Το γεγονός αυτό, δίνει και στους τέσσερις τη δύναμη να συνεχίσουν τον θεσμό αυτό αφού μόνο θετική μπορεί να είναι η εξέλιξη του.

Μπορεί οι Έλληνες γενικότερα να μην έχουν τη κλασική μουσική στη κουλτούρα τους, αλλά τους δίνετε η ευκαιρία να αλλάξουν γνώμη, θαυμάζοντας αυτούς τους μουσικούς την ώρα που παίζουν ζωντανά. Βάσει εμπειρίας, λέει ο κ. Καναβάκης, πάντα αλλάζουν γνώμη μετά από ένα κονσέρτο. Τα κονσέρτα ξεκινούν στις 9 το βράδυ και τη Κυριακή παίζουν και στη 13.00 το μεσημέρι.

Φέτος συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Hubert Wild βαρύτονος, το τρίο του πιάνο Amadeus από το Salzburg, ο Tarek Al-Shubbak πιανίστας, οι Έλληνες του Festival Quintet, η βιολίστα Μαρία Λουίζα Γελαδαρι-Hanicz, και το Armoniosa Baroque Ensemble από την Ιταλία. Το μουσικό θέμα αυτού του φεστιβάλ είναι ο Ρομαντισμός με όλο το μεγαλείο του και στις τέσσερεις μέρες θα απολαύσουμε τις διάφορες μορφές του.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με τον Καναβάκη, ανακαλύψαμε ότι είναι ερασιτέχνης μουσικός, παίζει αρκετά μουσικά όργανα, γράφει μουσική και στίχους και είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε 3 δικά του κομμάτια, τα οποία ακούσαμε μέσα από το youtube την ώρα που κάναμε τα διαλλείματα. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους έτσι και το «Casa dei Mezzo».

Περισσότερα στο ηχητικό……


http://www.casadeimezzo.com/

https://www.facebook.com/casadeimezzo/