Μπροστά στην ανάγκη ύπαρξης μουσικού σχολείου στον νομό Λασιθίου και στην στήριξη της πρότασης από τον Μουσικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου να ιδρυθεί το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, το Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου, κάτοικοι και θεσμικοί παράγοντες, πραγματοποίησαν σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο του κτιρίου που στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Καβουσίου και που σήμερα προτείνεται να στεγαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, με μοναδικό θέμα την Πανλασιθιώτικη απαίτηση στην ίδρυση μουσικού σχολείου στο νομό.Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρόταση για δημιουργία μουσικού γυμνασίου στο γεωγραφικό κέντρο του νομού είναι σωστή και δίκαιη και πρέπει να στηριχθεί από όλους χωρίς τοπικισμούς ώστε να μην χαθεί για μια ακόμα φορά για τον νομό η ευκαιρία.

Επίσης τόνισαν ότι: «Η ίδρυση του μουσικού σχολείου διασφαλίζει την απαραίτητη βιωσιμότητα της πολιτισμικής μουσικής κληρονομιάς και υπηρετεί με άμεσο τρόπο την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών του νομού Λασιθίου».

Στην σύσκεψη πέρα από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ο Αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντώνης Πετράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Συνεργασία» κ. Γιώργος Προϊστάκης, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Πολίτες εν δράσει» και δημοτικός σύμβουλος κ. Ιάκωβος Μαχαιράς.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Κύριλλου παρέστη και μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης. Στην σύσκεψη παρευρέθη ο εφημέριος της Ενορίας Καβουσίου π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκης και κάτοικοι του χωριού.

Μουσικό σχολείο : Πολιτιστικό κεφάλαιο για το Λασίθι.

Από το Καβούσι όπου είναι το μέρος όπου προτείνεται από το Μουσικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης και το Δ/ντή Βαθμιας Εκπ/σης του Νομού Λασιθίου να ιδρυθεί το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, κάνουμε ένα κάλεσμα ενότητας προς όλους τους θεσμικούς φορείς όλης της ΠΕ Λασιθίου.

Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σ’ ένα σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, όπου ο σωστός προγραμματισμός μαζί με τη συνεργασία όλων μας, μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αποστολή της ανάπτυξης του μουσικού μας πολιτισμού.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ρόλος του πολιτισμού είναι η βασική δομική συγκολλητική μας ουσία.

Η ίδρυση του Μουσικού σχολείου διασφαλίζει την απαραίτητη βιωσιμότητα της πολιτισμικής μουσικής κληρονομιάς και υπηρετεί με άμεσο τρόπο την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών της ΠΕ Λασιθίου.

Με το βλέμμα στην νεολαία του Λασιθίου όπου αγκάλιασε άμεσα την πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής είμαστε διατεθειμένοι να ενεργήσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να υλοποιήσουμε το μουσικό σχολείο.

Είμαστε εδώ για να επιχειρηματολογήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάγκη ύπαρξης μουσικού σχολείου στην ΠΕ Λασιθίου καθώς και να δεσμευτούμε για την εύρυθμη λειτουργία του.

Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιδιαίτερου μουσικού ιδιώματος της Ανατολικής Κρήτης

Αυτά τα υποστηρίγματα μπορούν να συμβάλουν στο «πολιτιστικό κεφάλαιο » του τόπου μας, που είναι το πιο διακριτό γνώρισμα της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από την συμβολική αξία του πολιτισμού μας.

Καλούμε όλους τους φορείς και, τους κατοίκους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.

Τ. Κοινότητα Καβουσίου

Μουσικό σχολείο : Πολιτιστικό κεφάλαιο για το Λασίθι

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ