Δεν διαφαίνεται σύντομα μια λύση για τη Χρυσή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τοπικού χαρακτήρα, που έχει να αντιμετωπίσει ο «Συνήγορος του Πολίτη» στην Κρήτη αποτελεί η νησίδα Χρυσή. Η διαχείριση της υπόθεσης θυμίζει το μινωικό λαβύρινθο και ο μίτος για να βρεθεί η λύση του προβλήματος, χάνεται στα βάθη των αχανών αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης και στην αδυναμία συντονισμού που έχουν επιδείξει οι αρμόδιες Υπηρεσίες, περιοριζόμενες στη μετάθεση ευθυνών και την μεμονωμένη εφαρμογή αρμοδιοτήτων.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε επίσκεψη κλιμακίου στην Κρήτη από τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέας Ποττάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα της Χρυσής ως χαρακτηριστική περίπτωση των περιπτώσεων που χειρίζεται η Αρχή. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συνεργατών του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την συμμετοχή Υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών φορέων, για την συζήτηση του προβλήματος λειτουργίας της Χρυσής.

Το ζήτημα της μεγάλης επισκεψιμότητας είναι κρίσιμο αφού θεωρείται υπερβολικός ο αριθμός των επισκεπτών καθώς και το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και της διαχείρισης των παραλιών και της παρουσίας επισκεπτών πάνω στο νησί.

Επίσημα από τον «Συνήγορο του Πολίτη» δεν διατυπώθηκε τελικό συμπέρασμα και δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την συνέχεια, αφού ο ρόλος της Αρχής είναι πρωτίστως συντονιστικός στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση, η οποία ωστόσο προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκείνο που φάνηκε για άλλη μια φορά είναι πως η συμμετοχή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιακών παραγόντων προοιωνίζει πως θα συνεχιστεί το ίδιο αδιέξοδο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

Αν και η πρόταση και επιθυμία των τοπικών αρχών είναι η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, η μοναδική ορατή προοπτική λύσης είναι μια άμεση προσπάθεια συνεννόησης, εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία.  Μια λύση για τη φετινή χρονιά και τα αμέσως επόμενα χρόνια, μέχρι να προχωρήσει η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης μοιάζει αναγκαία, όπως διαπιστώθηκε, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα ληφθεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως «η λύση του Φορέα είναι η καλύτερη, ωστόσο θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να μπορέσει ν’ αναλάβει δράση ένας Φορέας Διαχείρισης». Με δεδομένο μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός δεν προβλέπει αποκλειστικά για την Χρυσή ένα διαχειριστικό φορέα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε παράταση του προβλήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή: anatolh.com