Συνεδρίαση για τη Χρυσή στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας (Ηχητικό)

Στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας για το θέμα της Νήσου Χρυσής με επιδιώξει να ανατρέψει την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου με την οποία το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες που έχουν τις καντίνες στην βόρεια παραλία του νησιού (Πελεγκρίνα) καθώς και στη νότια (Βουγιού το μάτι) να ολοκληρώσουν τη φετινή χρονιά οι επιχειρήσεις που έχουν στο νησί με τις καντίνες και την ενοικίαση των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νήσο Χρυσή το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε στις 4 Αυγούστου το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου με την οποία δόθηκε παράταση στους ιδιοκτήτες των καντινών και των εγκαταστάσεων μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και θα εξεταστεί η υπόθεση σε τακτικό δικαστήριο. Μετά από μια μεγάλη συζήτηση που διήρκησε μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες και βασικές αρμόδιες υπηρεσίες να απουσιάζουν ολοκληρώθηκε η μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκπρόσωποι από την Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, πήραν το λόγο και δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, με τον κ. Φιλιππάκη που εκπροσώπησε τη διεύθυνση δασών να δέχεται τις περισσότερες ερωτήσεις αφού ο Δασάρχης Λασιθίου κ. Συλιγάρδος έστειλε επιστολή δικαιολογώντας την απουσία του με το κλίμα έντασης που υπάρχει μεταξύ του ίδιου και του Δημάρχου.

Ο κ. Φιλιππάκης τόνισε πως το Δασαρχείο είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την καταμέτρηση και τήρηση του ορίου επισκεπτών, μίλησε για την ξήρανση του κεδρόδασους και τη διαδικασία που έχει γίνει, και κυρίως για το σχέδιο που έχει καταθέσει το Δασαρχείο για τη διαχείριση της Χρυσής, το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό από την προϊστάμενη διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας.

Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας. Διαχρονικό το πρόβλημα τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαιτζάκης. Πανελλαδική δυσφήμηση ήταν τα λόγια του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Προιστάκη. Δραματική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια τόνισε ο κ. Μιχάλης Μαχαιράς. Από διαμάντι της Μεσογείου θα καταντήσει να λέγετε, το Νησί των οργίων της αυθαιρεσίας δήλωσε η κ. Ελένη Βλάση. Απόστημα από τον κ. Μιχάλη Βιαννιτάκη.

Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του Νησιού, σημείωσε η κ. Κοτσυφάκη. Μετά τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου Ιεράπετρας πήραν το λόγο οι Αντιδήμαρχοι, και οι εκπρόσωποι των Υπηρεσιών. Η πρόταση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ελένης Βλάση

 

κ. Αργύρη Πανταζή

 

κ. Γιώργου Προιστάκη

 

κ. Ηλία Νταραρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ