Παρουσιάστηκε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας από το συντάκτη και επιμελητή του έργου κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (Ηχητικό)

Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας Τετάρτη 8 Αυγούστου – Εσωτερική Αίθουσα Τζαμί στην Ιεράπετρα ο Ομ. Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπ/νο Σύνταξης του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης έκανε την παρουσίαση του Λεξικού που είναι καρπός πολύχρονης έρευνας. Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε το συντάκτη και επιμελητή του έργου να μας παρουσιάζει το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο έχει ως στόχο να περιγράψει τη γλώσσα και όχι να την ρυθμίσει.

Η γλώσσα ζωντανός οργανισμός που εμπλουτίζεται 

«Ανακαλύπτεται μέσα από τα λεξικά ένας κόσμος που μας αφήνει άναυδους. Έτσι, η γλώσσα  είναι ζωντανός οργανισμός εμπλουτίζεται. Ακόμη και οι ξένες λέξεις, όταν τις λέει ο κόσμος γίνονται δεκτές. Κανείς δεν είπε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας, αλλά αυτοί που προτείνουν να αντικατασταθούν οι ξένες λέξεις εκτίθενται. Για παράδειγμα είναι λάθος να λέμε «τσάντα», αλλά είναι σωστό να λέμε «δερμάτινη θήκη»; Είναι λάθος να λέμε «σιρόπι» και θα πρέπει να λέμε «πυκνόρευστο διάλυμα ζάχαρης»;» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπάκης προσθέτοντας πως είναι καλό να αφήνουμε τη δυνατότητα διπλής ορθογράφησης, για παράδειγμα «πηγαιμός» και «πηγεμός», καθώς, όπως είπε, οι κανόνες δεν είναι άτεγκτοι.

Ένας ωκεανός τεράστιος και μονίμως ταραγμένος

Ο κ. Χαραλαμπάκης πήρε απλές, ταπεινές λέξεις και τις ανέδειξε για παράδειγμα «τυλιχτής» (αυτός που τυλίγει σάντουϊτς), «σκεπάς» (αυτός που επιδιορθώνει σκεπές). «Η γλώσσα είναι ταυτότητα, πολιτισμός. Είναι ένας ωκεανός τεράστιος και είναι μονίμως ταραγμένος» ανέφερε για να σημειώσει πως τα λήμματα ενός λεξικού είναι ποιήματα. Στην πράξη, με τις διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις, αναδεικνύεται η ομορφιά και η μακρά πορεία της. Το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής» της Ακαδημίας Αθηνών, είναι «έργο ζωής» για τον Χρ. Χαραλαμπάκη, καθώς αφιέρωσε στην υλοποίησή του έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Ακούστε το ηχητικό

 

Δημιουργική Γραφή: Η αξιοποίησή της σε σενάρια ντοκιμαντέρ από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Αμέσως μετά ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανέπτυξε την ομιλία με θέμα την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ»

Μια ξεχωριστή στιγμή για όσους παραβρέθησαν στην παρουσίαση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών και στην ομιλία «διάλεξή» του κ. Χαραλαμπάκη, την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Χρίστος Σολομός.

Το συνολικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη είναι σημαντικό ποιοτικά και ποσοτικά.

Ακούστε το ηχητικό

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ