Χαιρετισμός του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη στην ημερίδα της ΑΣΤΕΚ

thrapsaniotis-mai14

Κύριε
Αναπληρωτή Διευθυντή , Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, αγαπητοί σπουδαστές, κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που οργανώνει η ΑΣΤΕΚ, αλλά δυστυχώς οι υποχρεώσεις με αναγκάζουν να βρίσκομαι εκτός Κρήτης.

Σας απευθύνω ένα θερμό χαιρετισμό και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να συζητήσετε και να αναδείξετε ένα τόσο σημαντικό θέμα που κυριαρχεί πια την καθημερινότητά μας. Οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες στην ανθρώπινη δραστηριότητα και αυξάνουν εντυπωσιακά την παραγωγικότητα της εργασίας. Ταυτόχρονα εγκυμονούν κινδύνους που αγνοούμε και εύκολα παραβλέπουμε, καθώς αυτά τα μέσα είναι σχετικά καινούργια και δεν έχει διαμορφωθεί η αντίστοιχη κοινωνική εμπειρία που θα μας προστατέψει. Γι’ αυτό και η σημερινή ημερίδα συμβάλλει εξαιρετικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Μία από τις σημαντικές συνέπειες της αλματώδους ανάπτυξης της πληροφορικής είναι και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με ότι αυτό σημαίνει για την αύξηση της ανεργίας. Ένα μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα για το πώς κατανέμεται και αξιοποιείται το όφελος από την τεχνολογική πρόοδο στην κοινωνία. Αυτές οι τεράστιες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες κοινωνικές αλλαγές που να μπορούν και να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις νέες δυνατότητες αλλά και να μοιράζουν δίκαια το όφελος σε όλη την κοινωνία. Ήδη οι χώρες που βρίσκονται στην πρωτοπορία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών μειώνουν το χρόνο εργασίας και δημιουργούν νέους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, που συνδυάζει ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ένα εξοντωτικό ποσοστό ανεργίας ιδίως στους νέους, πρέπει να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Μανόλης Θραψανιώτης

Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ