Πρόεδρος ΤΟΕΒ: Πρόβλημα λειψυδρίας στην Ιεραπετρα-αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών (Ηχητικό)

Πρόβλημα λειψυδρίας στην Ιεραπετρα Αγωνία για το νερό αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών μόλις 4,3 εκ. κ.μ. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανώλη Παπαδάκης, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6 FM

Αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών – Ανησυχούν οι αγρότες για το θέμα της ανομβρίας στην Ιεράπετρα μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα το νερό που υπάρχει στο φράγμα το πολύ να φτάσει για 4 μήνες ακόμα.
Με 4,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχει μείνει ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Μανώλη Παπαδάκη γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, τη Δημοτική Αρχή και τους αγρότες της πιο ξηροθερμικής περιοχής της Κρήτης.

Δυστυχώς όσα προγραμματίζονται για τη λύση του προβλήματος είναι μακροπρόθεσμα αφού η γραφειοκρατία είναι μεγάλη όπως για παράδειγμα η προσαγωγός διώρυγα όπου αν υπήρχε θα είχαμε περίπου 15 εκ. κ.μ. είπε ο κ. Παπαδάκης. Η Ιεράπετρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το αρδευτικό νερό φέτος. Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης προς τον ΤΟΕΒ, του εξαιρετικής ποιότητας νερού μιας καινούργιας γεώτρησης στο Φαράγγι της Σαρακίνας των Μύθων, προχώρησε ο Δήμος Ιεράπετρας, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Υδάτων. Αυτή η γεώτρηση θα εξυπηρετήσει τώρα τις επείγουσες ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών γνωρίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων, κάναμε πολλές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Η λύση ανάγκης δίνει ποιοτικό νερό στα Μπραμιανά.
Στο μεταξύ οι αγρότες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες της νέας περιόδου, εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους, στο ενδεχόμενο και φέτος να πέσουν ελάχιστες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη Ιεράπετρας.
Εκεί καλλιεργούνται περισσότερα από 12 χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών και λουλουδιών σε θερμοκήπια, εντός της αρδευτικής ζώνης του φράγματος και 33 χιλιάδες στρέμματα με υπαίθριες δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια κ.λ.π.).

Με αυτή τη μικρή ποσότητα νερού, κακής ποιότητας, στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, η καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με τις πρώτες φυτεύσεις κηπευτικών υπό κάλυψη, να παρουσιάζουν μια σχετική πρωιμότητα στη ντομάτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η καλή διαχείριση του νερού είναι αναγκαία για να καλυφθούν οι ανάγκες
δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανώλης Παπαδάκης στον PLANET 90,6 με αφορμή τη σύσκεψη για το νερό. Αυτό σημαίνει όπως τονίζει χρειάζεται να κάνουμε οικονομία στο νερό, να μην κάνουμε σπατάλες.  Οι  ελιές να ποτίζονται με τη σταγόνα αλλά και όσοι καλλιεργούν  θερμοκήπια πρέπει να έχουν ομβριοδεξαμενή – χαβούζα , για να συγκεντρώνουν ποσότητες νερού για να ποτίσουν .
Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ακραία μέτρα και να αφαιρέσουμε υδρόμετρα όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και κάθε αγρότης να καταλάβει την αναγκαιότητα του να κάνουμε οικονομία και σωστή διαχείριση, επισημαίνει ο πρόεδρος. Αναφέρεται στη συνέχεια στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκπόνηση μελετών και στην υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η περιοχή για να καλύψει τις αρδευτικές της ανάγκες.
Όπως και να έχει, μια δύσκολη χρονιά φαίνεται πως έρχεται για την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας με το φράγμα Μπραμιανών.Στο φράγμα αυτή τη στιγμή, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία έχει ήδη κάνει την εμφανισή της, κάτι που πέρυσι είχε γίνει μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Ο κ. Παπαδάκης ιδιαίτερα προβληματισμένος και πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επόμενη χρονιά. Όπως είπε κανείς δεν μπορεί να πει στον κόσμο να μην φυτέψει από Σεπτέμβρη, όμως αν οι βροχές δεν έρθουν από νωρίς δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι ανακοινώσεις ότι το νερό απλά δεν θα φτάσει. Όσο για την αγωγιμότητα του νερού ο ίδιος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι δευτερεύων αφού μπορεί να μην είναι καλή, δεν είναι όμως και στα χειρότερα επίπεδα που έχει δει η περιοχή και πρέπει όλοι να εστιάσουν στο πρόβλημα της ποσότητας. Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως η διαχείριση του νερού θα πρέπει να αλλάξει ριζικά στην Κρήτη:
Ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μέσα σε μια δύσκολη περίοδο με γνωστά τα προβλήματα στην επάρκεια του νερού και την υδροδότηση της περιοχής. Εκεί έγινε κυρίως ενημέρωση για όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στον PLANET 90,6 δεν πάρθηκαν κάποια νέα μέτρα σχετικά με τις υπερβάσεις του νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσα όμως ισχύουν ήδη θα τηρηθούν, και για όσους φανεί πως κάνουν υπερκατανάλωση θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και αφαιρέσεις υδρομέτρων.

Ακολουθεί συνέντευξη με τον κ. Μανώλη Παπαδάκη.