Αδειάσει ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών, 1,5 εκατομμύριο κυβικά νερού στις αρχές Σεπτεμβρίου (Ηχητικό)

Ελπίζουμε και ευχόμαστε βροχές το Φθινόπωρο, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας

Με αρκετά προβλήματα η νέα καλλιεργητική περίοδος στην Ιεράπετρα. Ανησυχία και έντονος προβληματισμός στις τάξεις των αγροτών, καθώς ουδείς μπορεί να μαντέψει, αν θα έρθουν στην ώρα τους οι βροχές, προκειμένου να μπει η αναγκαία ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, που αρδεύει περίπου 40 χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών και δενδρωδών καλλιεργειών, στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
Έχουν ξεκινήσει οι πρώτες Φθινοπωρινές φυτεύσεις από τους αγρότες μας αλλά από τώρα και έπειτα μπαίνουν οι περισσότεροι, με ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν θα φτάσει το αρδευτικό νερό, για τους επόμενους μήνες.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εισροές, εκροές νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, παρουσιάζονται ισοσκελισμένες. Όσο νερό μπαίνει καθημερινά από τις πηγές της Μαλαύρας και από τις γεωτρήσεις των Μύθων, τόσο περίπου νερό καταναλώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη του νερού στο Φράγμα Μπραμιανών έχει σταθεροποιηθεί. Αν το Φθινόπωρο θα έχει κάποιες βροχές και ο χειμώνας θα εξελιχθεί κανονικά, τότε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, ανέφερε στον Planet 90,6 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.
Στα θετικά των αναγκαστικών μέτρων που έλαβε και εφάρμοσε ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, είναι η υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών (χαβούζες) από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, προκειμένου να αποθηκεύονται τα όμβρια νερά. Απαίτηση του πρόεδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και από τους ελαιοπαραγωγούς είναι, να εφαρμόσουν τη στάγδην άρδευση που εξοικονομεί αρδευτικό νερό, με τα 7 κυβικά να είναι αρκετά για το πότισμα των ελαιόδεντρων.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Παπαδάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.