Διευρυμένο χρονικά το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού στην Ιεράπετρα, θα διαρκέσει ένα μήνα (Ηχητικό)

Ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων, πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων και Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6 FM

Αποφασίστηκε να διευρυνθεί χρονικά το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού με την έναρξη του να προγραμματίζεται για την αμέσως επόμενη ημέρα της τελετής λήξης των «Κυρβείων», δηλαδή το Σάββατο 26 Αυγούστου και τη διάρκεια του να είναι μέχρι και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Συνολικά επτά εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου και πρόκειται για εκδηλώσεις που όπως είπε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αργύρης Πανταζής, μιλώντας στον Planet 90,6 απευθύνονται στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες της Ιεράπετρας, και για αυτό το πρόγραμμα οι αφίσες θα κυκλοφορήσουν και στα αγγλικά. Η προβολή των εκδηλώσεων θα γίνει με φυλλάδια που θα μοιραστούν στα ξενοδοχεία και ξεχωριστές αφίσες για κάθε εκδήλωση που θα αναρτηθούν στα σημεία που προβλέπονται για αφισοκόλληση στον Δήμο. 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας το Φεστιβάλ θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόγραμμα 2ου Φεστιβάλ Τουρισμού Δήμου Ιεράπετρας
26/8/2017
Έναρξη Φεστιβάλ – Πάρτυ – Έκθεση ζωγραφικής
Διοργάνωση: Δήμος Ιεράπετρας – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου
Χώρος: Κουτσουνάρι (προαύλιος χώρος αίθουσας Καραβελάκη)
Έναρξη 20:00 – Είσοδος : Ελεύθερη

27/8/2017
Παρουσίαση ντοκιμαντέρ “Ελιάς Δρόμοι”
Διοργάνωση: Δήμος Ιεράπετρας – Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
Χαιρετισμός εκπροσώπου δήμου Ιεράπετρας
Χαιρετισμός καλλιτεχνικής Διευθύντριας & Παραγωγού του Ντοκιμαντέρ
Χώρος: Λιμανάκι Παχιάς Άμμου ( Παλιό τελωνείο )
Έναρξη 21:00 – Είσοδος : Ελεύθερη
1 – 27/9/2017
Εικαστικές Εκθέσεις
Διοργάνωση: Δήμος Ιεράπετρας Χώρος: Οθωμανικό Τέμενος (Τζαμί)
1/9 έως 7/9 η Σοφία Γιαλούση-ζωγραφική-εικαστικά
8 /9 έως 13/9 η Ιωάννα Νταντή – ψηφιδωτό
14/9 έως 20/9 η Αλεξία Σερετίδου – ζωγραφική
21/9 έως 27/9 η Σύλβια Γιανοφσκα – ζωγραφική
Ώρες λειτουργίας: Από 19:00 έως 22:00 – Είσοδος: Ελεύθερη

3/9/2017
Ορειβατική διαδρομή
Διοργάνωση: Δήμος Ιεράπετρας – Πολιτιστικός Σύλλογος Σελακάνου
Ορειβατική διαδρομή στους πρόποδες του όρους Δίκτη και στο φαράγγι των γυπαετών.
Κρητική φιλοξενία από τον πολιτιστικό σύλλογο Σελακάνου την ίδια μέρα .Ψήνουμε και
απλώνουμε τραχανά Χώρος εκκίνησης: Μεταξοχώρι
Έναρξη στις 09: 00 π.μ – Είσοδος : Ελεύθερη
9/9/2017
Παραδοσιακή βραδιά με ντόπιους καλλιτέχνες. – Απονομή friendsips awards
Διοργάνωση Δήμος Ιεράπετρας – Πολιτιστικοί σύλλογοι ευρύτερης περιοχής
Χώρος: Λιμανάκι Μακρύ Γιαλού Έναρξη 20:00 – Είσοδος : Ελεύθερη
23/9/2017
Παραδοσιακή βραδιά με ντόπιους καλλιτέχνες – Απονομή friendsips awards
Διοργάνωση Δήμος Ιεράπετρας – Τοπική κοινότητα Μύρτου
Χώρος: Μύρτος ( πλατεία Μύρτου) – Έναρξη 20:00

27/9/2017
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Διοργάνωση: Δήμος Ιεράπετρας Τελετή λήξης φεστιβάλ τουρισμού
Παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων. Μουσική βραδιά με συγκρότημα.
Χώρος: φρούριο ΚΑΛΕ (προαύλιος χώρος) – Έναρξη 20:00 – Είσοδος: Ελεύθερη
Η τελετή λήξης θα γίνει με εκδήλωση στο Φρούριο Καλέ, και επίσης θα περιλαμβάνει την βράβευση κάποιων τακτικών και μόνιμων επισκεπτών της περιοχής.

Προβολή στο περιοδικό του ΚΤΕΛ
Στην δεύτερη καλοκαιρινή έκδοση του περιοδικού «By Bus» του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου περιλαμβάνεται δισέλιδη αφιερωματική αναφορά των οργανωμένων παραλιών και των αξιοθέατων της περιοχής της Ιεράπετρας, στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του Δήμου Ιεράπετρας.
Μετά από συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ο Δήμος Ιεράπετρας έδωσε ένα μικρό ποσό προκειμένου να προβάλλει περαιτέρω την Ιεράπετρα και τα αξιοθέατα της.
Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν στους σταθμούς των ΚΤΕΛ της Κρήτης, μέσα στα λεωφορεία αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Όπως σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής μιας και η έκδοση είναι καλοκαιρινή έμφαση δόθηκε στις πολύ όμορφες και οργανωμένες παραλίες όλου του Δήμου Ιεράπετρας (παραλία Μύρτου, Χρυσή, Μεγάλη Παραλία και άλλες παραλίες).
Κατατέθηκε για άμεση χρηματοδότηση η σχετική μελέτη για το σπίτι του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα
Προς άμεση χρηματοδότηση έχει κατατεθεί η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ιεράπετρας για την αναστήλωση του σπιτιού, όπου κατά το θρύλο, διανυχτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων, κάνοντας με το πλοίο του σύντομη στάση στο Λιβυκό, κατά την επιστροφή του στη Γαλλία μετά το πέρας της γαλλικής εκστρατείας κατά των Μαμελούκων της Αιγύπτου. Ο θρύλος της σύνδεσης του Γάλλου στρατηλάτη και αυτοκράτορα με την Ιεράπετρα, που αγγίζει το ιστορικό γεγονός, εξακολουθεί πάντως να αποτελεί ένα ιστορικό πρόβλημα προς επαλήθευση.
Ο Δήμος Ιεράπετρας με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου και προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Αργύρη Πανταζή επέλεξε να αξιοποιήσει το «σπίτι του Περουλιού», όπου κοιμήθηκε ο Ναπολέων στο πλαίσιο της προσπάθειας εμπλουτισμού και ανάδειξης των τουριστικών αξιοθέατων της πόλεως. Μάλιστα αρχικά εξετάστηκε ως ιδέα εκτός από την αποκατάσταση του εσωτερικού και της επίπλωσης, όπως θα ήταν στα τέλη του 18ου αιώνα, να τοποθετηθούν και κέρινα ομοιώματα, με πρώτο εκείνο του Ναπολέοντα, αλλά, τελικά, ως φαίνεται, εγκαταλείπεται η ιδέα των κέρινων ομοιωμάτων, ως ιδιαίτερα δαπανηρή…
Ο κ. Πανταζής δήλωσε στον Planet 90,6 ότι η χρηματοδότηση αναμένεται να γίνει απ’ ευθείας από την Περιφέρεια με πρόβλεψη σχετικού κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της, προς το Δήμο Ιεράπετρας, που θα προβεί στη σχετική αποδοχή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί για την ανάθεση υλοποίησης σε εργολάβο.
Ο περιβάλλων χώρος
Εξάλλου η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού πρόσφατα πρότεινε στην ίδια τεχνική μελέτη να ενσωματωθεί η διαμόρφωση – ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε κάποιο στενό δρόμο. Η επιτροπή προτείνει την πλακόστρωση και πεζοδρόμηση του δρόμου, να τοποθετηθούν παγκάκια και «κρυφός» φωτισμός για τη φωταγώγηση του κτιρίου εξωτερικά.
Επίσης συζητήθηκε η ονοματοδοσία σε μια μικρή, γειτνιάζουσα με το σπίτι, πλατεία, σε πλατεία Μεγάλου Ναπολέοντα. Η πλατεία βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.
Εκδήλωση αφιερωμένη στο ελαιόλαδο
Την διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην πόλη της Ιεράπετρας ετοιμάζει ο Δήμος Ιεράπετρας για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου οπότε και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιόλαδου.
Όπως δήλωσε στον Planet 90,6 ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές από νωρίς με φορείς και ιδρύματα προκειμένου να οργανωθούν εκδηλώσεις που θα έχουν άμεση σχέση με την προβολή του ελαιόλαδου που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και την ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων του καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Στην εκδήλωση θα προσκληθούν ειδικοί επιστήμονες που εξειδικεύονται στο αντικείμενο και οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα οφέλη του ελαιόλαδου και την αναγκαιότητα ώστε να υπάρχει στην διατροφή μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Αργύρη Πανταζή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ