Υλοτομία, λαθροθηρία, αυθαιρεσία ανθούν σε περιοχές NATURA στην Κρήτη

Σωρεία εγκλημάτων περιβάλλοντος αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας των Δικηγορικών Συλλόγων
Περιβαλλοντικά εγκλήματα σε περιοχές Natura στην Κρήτη φέρνει στο φως χαρτογράφηση. Αυθαίρετη δόμηση, παράνομη υλοτομία και εκχερσώσεις, στην κορυφή των παρανομιών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η παράνομη υλοτομία και εκχέρσωση αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη απειλή των περιοχών Natura της Κρήτης. Οπως προκύπτει στη χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος από τους δικηγορικούς συλλόγους Ηρακλείου και Χανίων, οι παράνομες δραστηριότητες στη Δυτική Κρήτη σχετίζονται κυρίως με την παράνομη οικονομική δραστηριότητα –από αυθαίρετα έως απόρριψη αποβλήτων– ενώ στην Ανατολική Κρήτη με τη λαθροθηρία και την παράνομη διάνοιξη οδών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιαλιου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων είναι οι πρώτοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας που αναλαμβάνουν τη χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα LIFE Natura Themis ξεκίνησε με ανάδοχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης τον Οκτώβριο του 2015 από κοινού με το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του ΥΠΕΝ και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης να καταγράφει 27 διαφορετικούς τύπους περιβαλλοντικής υποβάθμισης στο νησί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ