Μονοθεματική συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου για το νερό στην Ιεράπετρα (Ηχητικό)

Αργά την Τρίτη το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για το θέμα της έντονης λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν ακούστηκαν πολλά σχετικά με το ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση, ποιά είναι τα έργα που πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν και προτάθηκαν τρόποι διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Μετά την εκτενή συζήτηση, προτάθηκε η σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, Περιφέρειας, ΤΟΕΒ, Ενιαίου Αγροτικού συλλόγου που θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία διεκδικώντας την υλοποίηση έργων που θα καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες της Ιεράπετρας, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο κ. Μ. Λουτσέτη. Στην επιτροπή προτάθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Χάρης Κορνάρος. Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της περιοχής της Ιεράπετρας και του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου δεν πήραν τον λόγο για να εκφράσουν την θέση τους και αποχώρησαν. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης ανέφερε σε υψηλούς τόνους προς το Συμβούλιο πως θεωρεί την όλη διαδικασία προσβλητική για τον ΤΟΕΒ. Δεν παραβρέθηκε ενώ είχε κληθεί ο βουλευτής κ. Μ. Θραψανιώτης, ενώ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης έστειλε επιστολή υποστήριξης, ενώ ήταν παρών και συμμετείχε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Μπαρμπούνης. Την περιφέρεια εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Παραβρέθηκαν και αρκετοί πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου για όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του νερού, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, η μεγάλη γραφειοκρατία επισημαίνοντας ότι και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει ανοίξει για ένταξη έργων. Στις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς, θα σταλεί κείμενο σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο και στους Τ.Ο.Ε.Β. για να ορίσουν τα αντίστοιχα μέλη τους.

Επιτροπή Προτάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Λόγω της έντονης λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο αντιλαμβανόμενο την ευθύνη του συνεδρίασε την 19/06/2018 και αποφάσισε τη διεκδίκηση της έναρξης και ολοκλήρωσης των κατωτέρω έργων, όπου υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες:

Α) Προσαγωγός διώρυγα Μύθων φράγματος Μπραμιανών.

Β) Φράγμα στον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας

Γ) Διάφραγμα στο Μύρτο Ιεράπετρας

Επίσης διεκδικούμε την ολοκλήρωση της μελέτης των συμπληρωματικών έργων στο φράγμα των Μπραμιανών, από την Περιφέρεια Κρήτης.

Επίσης αποφασίζουμε να συσταθεί Επιτροπή Προτάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με μέλη από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο και τους Τ.Ο.Ε.Β του Δήμου, ώστε να γίνουν επισκέψεις σε αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Επιπλέον η Επιτροπή θα μπορεί να πραγματοποιεί συναντήσεις με τεχνοκράτες του αντικειμένου, για την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και διεκδίκησης για το Δήμο.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Ηλίας Νταραράς