Ανησυχία για τις αλλαγές στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (Ηχητικό)

Συνάντηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Λασιθίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Μαΐου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, παρουσία του Πρύτανη στο ΤΕΙ Κρήτης κ. Νίκου Κατσαράκη. Παρόντες ήταν η Αντιπεριφειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης, οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκακη, η Γ.Γ. του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαρία Βάρδα, ο συντονιστής Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Καλλιντέρης, και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθιου κ. Γιώργος Μπαρμπούνης. Περιμένοντας τις σχετικές εξελίξεις στην Κρήτη η συζήτηση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρων από τους παραβρισκόμενους, μιας και οι ανακατατάξεις στην παιδία μπορεί να επηρεάσουν και το Νομό Λασιθίου. Στην σύσκεψη της Δευτέρας η απόφαση που πάρθηκε ήταν να κλιστεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, συνάντηση που εκκρεμεί από το περσινό αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να υπάρξουν επαφές και συζητήσεις και με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης για να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.. Οι φορείς του νομού θα ζητήσουν από τον υπουργό την στήριξη της ανάπτυξης τριτοβάθμιων δομών παιδείας στο Λασίθι.

Το «στοιχειωμένο» ΤΕΙ της Ιεράπετρας

Για το παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεραπετρα χρειάζεται πολιτική βούληση ανέφερε στον Planet90,6 η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χ. Χατζημαρκακη. Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου, με ιδική επιτροπή στήριξης του ΤΕΙ Ιεράπετρας αποτελούμενη από δυο Πανεπιστημιακούς καθηγητές, που έχουν συναντηθεί με Υπουργούς της Κυβερνήσεις χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την επανένταξη του ΤΕΙ Ιεράπετρας στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένουν οι φορείς της πόλης, ενώ θυμίζουμε και τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη στο συγκεκριμένο τμήμα του Ιδρύματος. Όπως δηλώνει η κ. Χ. Χατζημαρκακη, αν στο επόμενο διάστημα δεν προκύψουν θετικές εξελίξεις στο θέμα του ΤΕΙ που τα περιθώρια γι’ αυτό στενεύουν και απαιτούμε άμεση λύση, ο δήμος Ιεράπετρας προγραμματίζει για άλλη μια φορά μεγάλο συλλαλητήριο διεκδικώντας τη συνέχιση του παραρτήματος Ιεράπετρας.

Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ιδρύθηκε το 2003 και λειτούργησε περίπου για 10 χρόνια όταν, το 2013, με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που είχε εκπονήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, περιλήφθηκε στα προς κατάργηση τμήματα. Από τότε σταμάτησε να δέχεται καινούργιους φοιτητές, με αποτέλεσμα πλέον να υπολειτουργεί. Ωστόσο, οι φορείς της πόλης είχαν λάβει δεσμεύσεις από την παρούσα κυβέρνηση πως το τμήμα θα ξαναλειτουργήσει και η αντίδραση ήρθε όταν έμαθαν πως δεν συγκαταλέγεται στα εννέα τμήματα που θα ξαναμπούν στο μηχανογραφικό.                                  Την ίδια στιγμή, το κτίριο που κάποτε στέγαζε 700 φοιτητές έχει μετατραπεί σε… στοιχειωμένο τοπίο, με τις αίθουσες μαθήματος και εργαστηρίων, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την τεράστια βιβλιοθήκη κυριολεκτικά να αραχνιάζουν.

Η έλλειψη συντήρησης γίνεται ήδη εμφανής σε πολλά σημεία του κτιρίου, ενώ ο εξοπλισμός πολλών χιλιάδων ευρώ παραμένει αναξιοποίητος.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 η κ. Χρύσα Χατζημαρκακη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ