Περιοδεία του Βουλευτή ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από τους ισχυρούς ανέμους (Ηχητικό)

Ιεράπετρα, Βιάννος, Γούδουρας, περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τους πρωτοφανείς θυελλώδεις ανέμους που άφησαν πίσω τους βιβλικές καταστροφές. Περιοδεία σε πληγείσες περιοχές της Ιεράπετρας με παραγωγούς να παθαίνουν μερικός ή ολικός καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα κ. Αργύρη Πανταζή και την επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μαρία Κοτσιφάκη.

Για την εικόνα από την καταγραφή των ζημιών που συνεχίζετε μίλησε στον Planet 90,6 ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης. Ποιες οι προσδοκίες για αποζημιώσεις των πληγέντων; Γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί, όπως λένε αγρότες και αυτοδιοίκητοί για τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες; ποιος ο προβληματισμός, τι ζητούν αγρότες και φορείς από την πολιτεία; Για το θέμα ο κ. Συντυχάκης έχει καταθέσει επερώτηση στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη. Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στον αγρότη. Η Ιεράπετρα έζησε τις προηγούμενες μέρες, δύσκολες ώρες από τους θυελλώδεις ανέμους και το κράτος σε αυτή την έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να παρέμβει με  μέτρα τύπου Μάνδρας. Τέλος προέτρεψε τους παραγωγούς να κάνουν αίτηση ζημίας ακόμη και εάν είναι ανασφάλιστοι έτσι ώστε να υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν οι πληγέντες θα πάρουν τελικά κάποια αποζημίωση. Θα πρέπει οι πιέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους προς τους αρμόδιους, να συνεχιστούν. Χρειάζεται όμως και πολιτική βούληση, άρα οι πιέσεις προς τους αρμόδιους πρέπει να συνεχιστούν. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από αγρότες της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας διεκδικώντας ζητήματα, όπως κόστος παραγωγής, αφορολόγητο, ακατάσχετο Λογαριασμών, κόστος παραγωγής, κ.α. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει εξεταστή και ο ρόλος του ΕΛΓΑ, ο αγρότης που επλήγη, με τα όσα ισχύουν στον ΕΛΓΑ σήμερα δεν μπορεί να αποζημιωθεί γιατί δεν συντρέχουν οι όροι που προβλέπονται. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί πολύ συγκεκριμένα για τον ΕΛΓΑ, πρόθεση είναι να μετατραπεί σε ασφαλιστικό ιδιωτικό φορέα. Έτσι κ αλλιώς και τώρα παίρνει το 3% του παραγωγού και δεν αποδίδει στον παραγωγό τίποτα. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και υποδομές καταστράφηκαν από τη μανία της φύσης, με τους ιδιοκτήτες τους να στέκονται ανήμποροι να αντιδράσουν μπροστά στον όλεθρο που για μια ακόμη φορά μετά τις πυρκαγιές, τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στη Βουλή οι καταστροφές από τους ανέμους – Ζητούν άμεσα αποζημιώσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, Τυμπάκι έως την Κουντούρα, Γραμβούσα και αυτές αφορούν την πρώτη καταγραφή), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25-26 Γενάρη 2018, ενώ στο Nομό Χανιών τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ισχυροί άνεμοι ακόμα και 12 μποφόρ, με ταχύτητα 120 χλμ την ώρα, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ. Θερμοκήπια ξηλώθηκαν, οι καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Από τη μία έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την παραγωγή και από την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και για να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.α).

Ο Βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανώλης Συντυχάκης