Συνάντηση για τις προτάσεις βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας, τέλη Οκτώβρη ολοκληρώνεται το έργο προστασίας (Ηχητικό)

Συζητήθηκαν οι προοπτικές βελτίωσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα για την προετοιμασία υποβολής πρότασης φακέλου του έργου «Βελτίωση Λιμένα Ιεράπετρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας». Την συνάντηση ζήτησε ο αρμόδιος μελετητής που θα κατάθεση την πρόταση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις του Ταμείου, που αφορούν την τοποθέτηση πλωτών προβλητών και pillarστο λιμάνι, τη βελτίωση της υφιστάμενης ράμπας, τη δημιουργία κτηριακών εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας ζώνης, με την προσθήκη σε δυο τουαλέτες, βοηθητικών χωρών υγιεινής, βελτίωση των πλυστρών. Συζήτηση έγινε στο θέμα της τοποθέτησης των πλωτών προβλητών για το εάν αυτές δημιουργήσουν πρόβλημα στην προσόρμιση των μεγαλύτερων σκαφών στο λιμάνι. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία στο λιμάνι, όπως η καθαριότητα, ενώ οι μελετητές παρουσίασαν αιτήσεις που κατά καιρούς έχουν στείλει στα αρμόδια Υπουργεία την περιφέρεια, και αλλού.

Υπεγράφη τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Πετρά Αντώνιο και τους ανάδοχους μελετητές η σύμβαση για τη «Μελέτη Διερεύνησης Δημιουργίας Εμπορικού Λιμένα στην Παχειά Άμμο». Η μελέτη ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 16.217,71 € (με τελικό ποσό σύμβασης 16.182,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) είναι η εκτίμηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης εμπορικού λιμένα στην περιοχή της Παχειάς Άμμου, ενός έργου καθοριστικής σημασίας για την περιοχή, αφού με την αποπεράτωσή του θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές υψίστης σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Η διερεύνηση δημιουργίας εμπορικού λιμένα στην Παχειά Άμμο περιλαμβάνει: 1) μία Μελέτη χωροθέτησης Λιμενικών Έργων και 2) μία Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εμπορικού λιμένα. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση της σύμβασης ανέρχεται στο ένα έτος. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. A. Πετράς μίλησε στον Planet90,6 για το θέμα λέγοντας ότι στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνει μία Μελέτη χωροθέτησης Λιμενικών Έργων και μία Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εμπορικού λιμένα. Ο Δήμος Ιεράπετρας μπορεί να διεκδικήσει για τα επόμενα χρόνια ένα σύγχρονο λιμάνι που θα φιλοξενεί μεγάλα πλοία, που αποτελεί αίτημα δεκαετιών.

Από τον κ. Πετρά έγινε ενημέρωση και στα αλιευτικά καταφύγια της Ιεράπετρας, αλλά και για την αξιοποίηση μιας παλαιότερης μελέτης για λιμενικά έργα στο Μύρτος.

Σε ότι αφορά το έργο που εκτελείται αυτή την περίοδο για την προστασία τμήματος του αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας, ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή των τετραπόδων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου, θα έρθει στην Ιεράπετρα ο πλωτός γερανός, ώστε να αρχίσει και η ανάσυρση των τετραπόδων που υπάρχουν μέσα στο νερό αλλά και η τοποθέτηση νέων. Επίσης προχωρά και η νέα μελέτη στην οποία θα περιλαμβάνονται και άλλα τμήματα του λιμανιού καθώς το έργο που υλοποιείται τώρα αφορά περίπου στα 80 μέτρα. Στόχος η ολοκληρωμένη προστασία του λιμανιού τόνισε ο κ. Πετράς, καλώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα τους αλιείς να κάνουν λίγο ακόμη υπομονή ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που είναι τώρα σε εξέλιξη. Ο κ. Α. Πετράς προσθέτει, ότι ετοιμάζετε στο επόμενο χρονικό διάστημα και μια νέα μελέτη στο υπόλοιπο κομμάτι του λιμανιού μέχρι το φάρο.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Αντώνης Πετράς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ