Σε αναβρασμό οι καταστηματάρχες της παραλίας από τα πρόστιμα και απειλή κατεδάφισης για τις κατασκευές στην Ιεράπετρα (Ηχητικό)

Τα πρόστιμα από την Κτηματική Υπηρεσία φτάνουν το ένα μετά το άλλο για άλλη μια φορά σε καταστηματάρχες της Ιεράπετρας για τις «αυθαίρετες» κατασκευές της πάνω και της κάτω παραλίας. Τα πρόστιμα είναι ανάλογα με το τετραγωνικό και αναδρομικά για τα τελευταία 5 χρόνια όταν και προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δώσει τις άδειες και είχε κατευθύνει το σχεδιασμό όλων των κατασκευών. Τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι τις 30.000 ευρώ, και πλέον οι 51 καταστηματάρχες έχουν προθεσμία ενός μήνα για να προσφύγουν εναντίον των αποφάσεων μέχρι να βεβαιωθούν τα ποσά. Αρκετοί από απ’ αυτούς βρέθηκαν στο γραφείο του Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μανόλη Λουτσέτη αναζητώντας  κάποια λύση στο θέμα, αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση. Όπως τονίζει ο κ. Λουτσέτης στον Planet 90,6 πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους καταστηματάρχες και από την πλευρά του ο Δήμος θα βοηθήσει όπως μπορεί.

«Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ)

Ο κ. Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Λασιθίου, μεταξύ των Δήμαρχων Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, Ιεράπετρας Θεοδόση Καλατζάκη και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, που με τους συνεργάτες τους συζήτησαν το πλαίσιο που διαγράφεται σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, για τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014 – 2020. Δεν έχει ακόμη επακριβώς διασαφηνιστεί το ύψος που κατανέμεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, μέσω των ΟΧΕ ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι τρεις δήμοι του νομού, που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στην Π.Ε. του Νομού Λασιθίου. Το επόμενο διάστημα οι τρεις Δήμαρχοι έχουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταυρό Αρναουτάκη, από τον οποίο θα ζητήσουν τον ακριβή προσδιορισμό του χρηματικού ποσού.

Η Κρήτη αποκτά για πρώτη φορά περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο

Το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, περιλαμβάνει σημαντικές στρατηγικές επιλογές για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Αυτό έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/9.11.2017) το πλαίσιο της Περιφέρειας, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι, βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Σημειώνεται ότι το Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης είναι το πρώτο από τα 12 συνολικά, που θεσμοθετούνται για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, «το πρόσφατα αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού και θεωρείται χρήσιμο εργαλείο για τη σύνδεση του σχεδιασμού του χώρου με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και την εδραίωση ενός εναλλακτικού προτύπου που εξισορροπεί τη χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας με μια συνδυασμένη πολιτική προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, στους στόχους του περιλαμβάνονται: Η ενίσχυση του διεθνούς και ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Περιφέρειας Κρήτης, με έμφαση στην ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών και νέες, στρατηγικού χαρακτήρα, υποδομές και εγκαταστάσεις για υποδοχή διεθνών αγωγών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και στην υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας του νησιού. Η προώθηση της χωρικής ολοκλήρωσης της Περιφέρειας Κρήτης, με έμφαση, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προτύπου αγροτικής οικονομίας και σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον ποιοτικό τουρισμό, στην προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, για τη μετάβαση σε έναν διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης και την διασύνδεσή της με το ηπειρωτικό σύστημα.
Η ολοκλήρωση των αναγκαίων χωρικών δράσεων για την προώθηση ενός προτύπου χωρικής οργάνωσης, για την οργάνωση του οικιστικού δικτύου, την αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης του χώρου, με τον περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης γης σε βάρος γεωργικών και δασικών εκτάσεων, τον εμπλουτισμό των πόλεων της Κρήτης με λειτουργίες υπερτοπικού χαρακτήρα, καθώς και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Τα συνεχιζόμενα έργα στον Δήμο Ιεράπετρας

Στα συνεχιζόμενα έργα ο κ. Λουτσέτης ανέφερε την ολοκλήρωση του Τεχνικού προγράμματος στο Δήμο Ιεράπετρας για το 2017, έργα τα οποία και υλοποιούνται και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, η ανέγερση του 7ου Νηπιαγωγείου οι εργασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, βελτιώσεις δημοτικών οδών, η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού στις οδούς Κύπρου και Μεταξάκη, για το πρωτοποριακό έργο πάνω στο οποίο θα γίνει μελέτη για την αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων με λαμπτήρες LED με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την παροχή καλύτερης ποιότητας δημοτικού φωτισμού, η κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση οδού Ουρανίας Παπαϊωάννου», έργα που έχουν δημοπρατηθεί και είναι, η ανάπλαση του οικοπέδου ΜΙΝΩΣ, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην πάνω παραλία, τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, κατασκευή δικτύων και δεξαμενών ύδρευσης.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Λουτσέτης

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ