Σε ήρεμους ρυθμούς η κίνηση τις ημέρες του Πάσχα στην αγορά της Ιεράπετρας (Ηχητικό)

«Σε καλύτερες μέρες» ελπίζουν και οι επαγγελματίες ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν η οποία άνοιξε την αυλαία της δηλώνει στον Planet 90,6 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση. «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε το φετινό Πάσχα στον εμπορικό κόσμο της Ιεραπετρας. Η τοπική αγορά ναι μεν… κινήθηκε, αλλά «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα». Οι εντυπώσεις είναι μοιρασμένες: Σε κάποια μαγαζιά η φετινή πασχαλινή περίοδος ήταν σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Σε άλλα πάλι, είδαν να επιβεβαιώνεται στην πράξη το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Επί του συνόλου πάντως, ο πρώτος απολογισμός έχει αρνητικό… πρόσημο. Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης κάνει λόγο για μειωμένη κίνηση «περίπου κι επιεικώς γύρω στο 10%» την οποία και αποδίδει σε πολλούς παράγοντες: «Είναι τα συρρικνωμένα εισοδήματα, είναι η υψηλή φορολογία, είναι η απουσία πολιτικής προσπάθειας στο να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων», υποστηρίζει, ευελπιστώντας πως το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ίσως δώσει την πολυπόθητη βαθιά… ανάσα στους ντόπιους επιχειρηματίες. «Όλοι περιμέναμε αυτές τις γιορτές για να ισοσκελίσουμε την κακή κατάσταση της αγοράς. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Ο τουρισμός, πλέον, είναι η μόνη μας ελπίδα! Είναι ο μοναδικός ισχυρός οικονομικός πυλώνας που έχει απομείνει στην πατρίδα μας. Φέτος περιμένουμε μεγάλη προσέλευση τουριστών, συνεπώς και πολλή κίνηση, που ελπίζουμε να φανεί και στην πράξη, βοηθώντας σημαντικά την τοπική αγορά και οικονομία», δήλωσε. Πρόσωπα των ημερών ήταν τα δώρα απ’ τους μεγάλους… προς τους μικρούς, κλασικές και συνηθισμένες: Λαμπάδες, παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια! Τα μέρη που μπορούσαν (και μπορούν) να τα βρουν όλα αυτά, εντός πόλεως τουλάχιστον, αρκετά και πολύ συγκεκριμένα… Έρευνα αγοράς έγινε, χρήμα κινήθηκε και κινείται. Ήταν και είναι όμως το αναμενόμενο; Ο λόγος στους επαγγελματίες… που σίγουρα κάτι ξέρουν καλύτερα. Κόσμος αρκετός επισκέφτηκε την ευρύτερη περιοχή από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη, ενώ έκαναν την εμφάνιση τους και οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες. Σε γενικές γραμμές, δεν ήρθε τελικά η πολυπόθητη ανάκαμψη που περίμεναν . Η αγορά είχε κίνηση. Κατέβηκε ο κόσμος κάτω. Είχε καλό καιρό κι σίγουρα συντέλεσε κι αυτό.

Τέσσερις ημέρες μετά το πρώτο «Χριστός Ανέστη» κι όλα άρχισαν να επανέρχονται σιγά – σιγά στους κανονικούς, καθημερινούς της ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο μέσα στις γιορτές, εξακολουθούν και προσελκύουν με μικρότερη… ένταση καταναλωτές – όσους δηλαδή επέστρεψαν από τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης