Μελέτη πιστοποίησης, ανάδειξη της Αρχαίας Ελιάς Καβουσίου, Δακοκτονία και τιμές ελαιολάδου στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ (Ηχητικό)

Στη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Αργύρης Πανταζής. Θέματα δακοκτονίας και της πορείας του ελαιολάδου μερικά από αυτά που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ μίλησε στον Planet90,6 ο κ. Α. Πανταζής. Η καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, η προστασία του προϊόντος, η βελτίωση της θεσμικής καθοδήγησης του συστήματος παραγωγής, διαχείρισης και εμπορίας του ελαιολάδου αποτελούν τις σύγχρονες προκλήσεις για το Κρητικό ελαιόλαδο, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την αξία του σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Προϋπόθεση όμως είναι η μέριμνα για ζητήματα που άπτονται της τυποποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου, την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, την προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων και συνεπώς τη δημιουργία ενός «πλέγματος» δράσεων στον άξονα του ελαιοτουρισμού που γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία με πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με στόχο να αναδειχθούν τα ζητήματα και οι στοχεύσεις του συνδέσμου. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Α. Πανταζής είναι να μην επιτρέψουμε να εκμεταλλεύονται τον κόπο του δικού μας παραγωγού, όχι στο χύμα διότι χάνουμε την υπεραξία και ο παραγωγός μας συμπιέζεται σε μια  ποιο χαμηλή τιμή. Το λάδι μπαίνει σε έναν χρηματιστηριακό ανταγωνισμό και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα. Ο κ. Α. Πανταζής πρόσθεσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο σκέλος της προβολής και πιστοποίησης.

Ανεφάρμοστη η οδηγία για το τυποποιημένο ελαιόλαδο στην εστίαση

Στα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν και η εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 και προβλέπει την διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης. Παρά το γεγονός, όπως επεσήμανε στην Ιεράπετρα το ποσοστό συμμόρφωσης των επαγγελματιών είναι μεγάλο, η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η ρύθμιση για τις φιάλες μιας χρήσης είχε νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει υποχρεωτικά σε όλα τα Κράτη της ΕΕ από τον Μάιο του 2013. Μετά όμως από… πιέσεις καταργήθηκε την επόμενη ημέρα και θεσπίστηκε η προαιρετική εφαρμογή. Από τις πρώτες χώρες ήταν η Πορτογαλία, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 νομοθετήθηκε στην Ισπανία, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στην Ιταλία και τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Κύπρο.

Δακοκτονία

Παρά το ότι τη φετινή χρονιά έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη και ο ψεκασμός ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι παραμένουν τα προβλήματα με κυριότερο αυτό της μη πρόσληψης τομεαρχών, αλλά και στην προμήθεια των φαρμάκων. Υπάρχει πρόβλημα στο θέμα αυτό.

Μελέτες για τα μνημειακά ελαιόδεντρα, ανάπλαση του χώρου της αρχαίας ελιάς στο Καβούσι

Η προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων αποτελεί το θεμέλιο λίθο για το «οικοδόμημα» του ελαιοτουρισμού που βρίσκεται ψηλά μεταξύ άλλων στις στοχεύσεις για τον ΣΕΔΗΚ, με δαπάνη του συνδέσμου και επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε η ανάδειξη του πρώτου ελαιοδέντρου στο Βατόλακο στα Χανιά, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί για τα ελαιόδεντρα που δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτησιακό πρόβλημα να κάνει για όλα μελέτες ο ΣΕΔΗΚ με τη βοήθεια της Περιφέρειας και των Δήμων στην ανάδειξη των ελαιοδέντρων. Άλλωστε ο ελαιοτουρισμός θα πρέπει να μπει πλέον στην ατζέντα μας. Όλα αυτά μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε ένα δίκτυο ελαιοτουρισμού όπου οι επισκέπτες μας θα βλέπουν τα μνημειακά δέντρα, τα ελαιοτριβεία μας, μουσεία της ελιάς όπου είναι δυνατόν να φτιαχτούν και κυρίως να γευτεί το εξαιρετικό αυτό προϊόν και την αξία του αλλά και τους λόγους που θα πρέπει να αποζητά να το εντάξει στην καθημερινή του διατροφή.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Αργύρης Πανταζής