«Τρέχει» η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο (Ηχητικό)

Επεκτείνονται οι 120 δόσεις για χρέη από 50.000 ευρώ σε εφορία και Ταμεία

 Ποιοι χάνουν και ποιοι εξαιρούνται της ρύθμισης των 50.000 ευρώ, σε ποιες περιπτώσεις ο οφειλέτης μένει εκτός της διαδικασίας, ενημερώνει στον Planet 90,6 σε συνέντευξη του, ο Οικονομολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Σε ότι αφορά τα έως τώρα αποτελέσματα από τη ρύθμιση αυτή – που αφορά επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο έως 50.000 ευρώ – ανακοίνωσε ότι στις πρώτες εβδομάδες από τότε που τέθηκε σε ισχύ έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις, ενώ 3.500 έχουν καταστεί επιλέξιμες και άλλες 2.200 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της υποβολής. Ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε στον Planet 90,6 ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οριστική υποβολή στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν κάνει περίπου 40 επιχειρηματίες.

Δικαίωμα ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης, έχουν καταρχάς για φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφανίζουν πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα, που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να διατηρούν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.                                                                                                                                       Και οι αγρότες στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα Ταμεία.                                   Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ρύθμιση τακτοποιεί και τα πρόστιμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που εντάσσονται στη Βασική Οφειλή. Ακόμα ορίζει αναλυτικά πώς θα γίνεται η υποβολή της αίτησης και δίνει το δικαίωμα να ρυθμιστούν έως και οφειλές που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη.

Για τον υπολογισμό του ύψους των οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη μόνο οι οφειλές, ο οποίες έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Ο ίδιος επεσήμανε, δίνοντας διευκρινήσεις, σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης ΜΑΑΕ σε νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα και την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων.

goulidakis

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης