Πανελλήνιες: Οι αλλαγές, τα πεδία το νέο σύστημα και οι σχολές που επιλέγουν οι υποψήφιοι (Ηχητικό)

Συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Γερογιαννάκη

Όπως εκτιμά στον Planet 90,6 ο Πρόεδρος Φροντιστών Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Γερογιαννάκης και ειδικός εκπαίδευσης, οι βάσεις των σχολών Επιστημών Υγείας και της Νομικής θα κινηθούν με βεβαιότητα ανοδικά. Σχολιάζοντας την επιδίωξη των υποψηφίων, να μπουν σε μια σχολή που τους αρέσει, ο κ.  Γ. Γερογιαννάκης επισημάνει ότι αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή στις σχολές που μπορούν να εξασφαλίσουν και επαγγελματική αποκατάσταση.

Όσο για το πλέον νεωτερικό στοιχείο της φετινής χρονιάς, το γεγονός του ότι τα Παιδαγωγικά «μοιράζονται και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία», ο ίδιος διατυπώνει την εκτίμηση ότι πρόκειται να έχει μια σχετική επίδραση στις βάσεις των εν λόγω σχολών.

Την έναρξη των εξετάσεων στις 8 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, θα σημάνει η εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως συνηθίζεται. Ημέρα λήξης για την πρώτη κατηγορία είναι η 19η Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ στις 21. Αντίστοιχα, μετά το τέλος των Πανελληνίων, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και συγκεκριμένα, από τις 22-6 έως και τις 30.

Δύο μεγάλες αλλαγές θα ισχύσουν φέτος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Οι δύο αλλαγές των φετινών πανελληνίων σε σχέση με πέρυσι είναι ότι καταργήθηκε το επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών τμημάτων και οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στα παιδαγωγικά, μπορούν να το κάνουν χωρίς να «εγκλωβίζονται» σε ένα πεδίο. Έτσι τα παιδαγωγικά τμήματα περιλαμβάνονται και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Λόγω της συγχώνευσης, αυξήθηκε σε 5% το ποσοστό των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στο νέο ΑΕΙ. Και αυτό διότι «χάνουν» τις θέσεις των δύο κατηργημένων ΤΕΙ τις οποίες διεκδικούσαν μέχρι πέρυσι.

Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄ Λυκείου θα είναι ανά είδος προπαρασκευαστικού έτους.

Μεγάλες αλλαγές προγραμματίζονται σε επίπεδο εισαγωγής των νέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως σκιαγράφησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καθιστώντας σαφή την κατεύθυνση της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε ως «προθάλαμο» των Πανεπιστημίων την Γ΄ Λυκείου, χρονιά κατά την οποία οι μαθητές θα ακολουθούν ένα προπαρασκευαστικό πρόγραμμα για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφού το κυρίως πρόγραμμα των μαθημάτων θα ολοκληρώνεται στη Β΄ Λυκείου. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, από το έτος 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με εξαίρεση τις Ιατρικές και Νομικές Σχολές καθώς όμως και τα Πολυτεχνεία.

Μια πρώτη ανάλυση των αλλαγών του νέου μηχανογραφικού δελτίου από τον κ. Γ. Γερογιαννάκη, θα έχουμε μετά από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό που προέχει τώρα είναι τα παιδιά να δώσουν βαρύτητα στις εξετάσεις και έπειτα, υπάρχει ο χρόνος για μια καλύτερη ανάλυση του μηχανογραφικού.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιάννης Γερογιαννάκης