Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει αίτημα του ΔΗΠΕΘΕΚ να δοθούν παραστάσεις «Αναφορά στον Γκρέκο»

xrisikakos-periferiaΤην στήριξη της Περιφέρειας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης και των δράσεων του επισήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση του με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη της παράστασης «Αναφορά στον Γκρέκο» Τάκη Χρυσικάκο. Η συνάντηση έγινε στην Περιφέρεια παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, με αφορμή τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ που δόθηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες με επιτυχία στο Ηράκλειο. Ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που παρακολούθησαν την παράσταση, συνεχάρησαν τον κ. Χρυσικάκο και όλους τους συντελεστές για την μεγάλη απήχηση των παραστάσεων στον κόσμο και του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στις υπόλοιπες προγραμματισμένες παραστάσεις που θα δοθούν στο νησί. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αποδέχτηκε αίτημα-πρόταση του ΔΗΠΕΘΕΚ να αναλάβει την πρωτοβουλία και τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων-υπηρεσιών ώστε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη να παρουσιαστεί και εκτός Κρήτης με την πραγματοποίηση δυο κορυφαίων παραστάσεων του έργου «Αναφορά στον Γκρέκο» στο Ηρώδειο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και μια συμβολική παράσταση τιμής και μνήμης δίπλα στο τάφο του μεγάλου μας Κρητικού συγγραφέα στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Στη θεατρική παράσταση τον ρόλο του Καζαντζάκη υποδύεται με επιτυχία ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Τάκης Χρυσικάκος, ενώ συμμετέχουν δυο ταλαντούχοι μουσικοί, ο Σταύρος Ψαρουδάκης στη λύρα και ο Δημήτρης Τσούρτος στην κιθάρα-κοντραμπάσο, που με την μουσική τους και το τραγούδι «συνομιλούν» με τους «πρωταγωνιστές» Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλος κ.α.
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος, συνεργάτης-σκηνοθέτης  Εμμανουέλα Αλεξίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ