Ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου στον Planet 90,6 (Ηχητικό)

Υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου Ο Αριστομένης Συγγελάκης στον Planet 90,6

Διήμερο Εκδηλώσεων Μνήμης & Πολιτισμού με θέμα τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, που θα πραγματοποιηθούν εφέτος με πανελλήνιο συνέδριο στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Αμιρά, ενώ θα κορυφωθούν με την τελετή μνήμης στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί Αμιρών στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις φέτος είναι υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και θα τις τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της, κ. Νίκος Βούτσης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης, αναφέρθηκε στον Planet 90,6 στα «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και το Ολοκαύτωμα στα αμιρά» και από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό στον ανυποχώρητο αγώνα για ιστορική Μνήμη και Δικαιοσύνη!
Σε συνέντευξή του στον Planet 90,6 ο κ. Συγγελάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η Μάχη της Κρήτης ήταν μια πραγματική καινοτομία και μια μάχη σταθμός, που καθόρισε την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς χαρακτηρίστηκε από την αυθόρμητη λαϊκή συμμετοχή και τον παλαϊκό ξεσηκωμό. Όπως είπε ο κ. Συγγελάκης, η Μάχη της Κρήτης οικοδόμησε ουσιαστικά το κίνημα λαϊκής αντίστασης στη χώρα μας, το οποίο μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πογκρόμ θανάτου που εξαπέλυσαν οι κατακτητές κατά του τοπικού πληθυσμού μετά τη Μάχη της Κρήτης. Καταβάλαμε προθύμως, είπε, το φόρο αίματος και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν παραχαράκτη και υβριστή να επιχειρεί να σπιλώσει και να συκοφαντήσει την ιστορία αυτού του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά τον κ. Συγγελάκη υπήρξε η περίπτωση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ και των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του για την αντίσταση των Κρητικών κατά των ναζιστών. Όπως είπε, δεν ήταν μια τυχαία περίπτωση, αλλά ένα γενικότερο εγχείρημα με στόχο την προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Πρέπει να κλείσει η σελίδα του ναζισμού, υποστήριξε ο κ. Συγγελάκης, αλλά για να γίνει αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά απαιτείται δικαιοσύνη και αποζημίωση.
Ο κ. Συγγελάκης εκτίμησε ότι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς όπως είπε, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει εγκρίνει πόρισμα διεκδίκησης, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.