Με εκδηλώσεις θα τιμηθεί η επέτειος για το Ολοκαύτωμα των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας (Ηχητικό)

Ο πρόεδρος των θυμάτων των Μαρτυρικών Χωριών και Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6 FM

Εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει της επίσημης τελετής για την 74η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Δυτικής Ιεράπετρας. Όπως είναι γνωστό, τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής σκόρπισαν τον όλεθρο, βύθισαν στο πένθος, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ευρώπη. Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1943, 401 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις επαρχίες Βιάννου και Ιεράπετρας, στο δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας.

«Όλα αυτά τα χρόνια οι γερμανικές δημοκρατικές κυβερνήσεις ορθώνουν τείχος αδιαλλαξίας απέναντι στις δίκαιες, απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες αξιώσεις της Ελλάδας, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο αλλά και την ηθική που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των χωρών, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για σχέσεις μεταξύ περί «εταίρων», «φίλων» και «συμμάχων». Από την άλλη, οι ελληνικές κυβερνήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν έως σήμερα προβεί, ως όφειλαν, σε σθεναρή κι αποτελεσματική διεκδίκηση.
Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 74 ολόκληρα χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την εύλογη οργή κι απογοήτευση του λαού από την υστέρηση που έχουν επιδείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό».

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου εκδόθηκε το πρόγραμμα εορτασμού της 74ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Δυτικών Χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ήτανε μέρα του Σταυρού κι επαίζανε

οι καμπάνες κι οι Γερμανοί σκοτώνανε

κι εκλαίγανε οι μάνες.

Ήτανε μέρα του Σταυρού μεγάλο

Πανηγύρι κι οι Γερμανοί σκοτώνανε

κι εκάνανε σεΐρι.

(Λαϊκό τοπικό τραγούδι)

Οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν:

Γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου.

Φωταγώγηση όλων των δημόσιων κτιρίων, των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, από τη δύση του ηλίου, της ίδιας ημέρας, μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ώρα 07:00 π.μ. Αρχιερατική θεία λειτουργία στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Ρίζας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλου.

Ώρα 10:30 επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο ηρώο των πεσόντων, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.

Έπαρση σημαίας.

Ομιλία από τον πρόεδρο των θυμάτων των Μαρτυρικών Χωριών και Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννη Δασκαλάκη.

Απόδοση τιμών από Διμοιρία Στρατού.

Προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τις Πολιτικές, Στρατιωτικές Αρχές, εκπροσώπους Κομμάτων, Αντιστασιακών Οργανώσεων και λοιπών Φορέων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ορίζεται το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίζας κ. Εμμανουήλ Ζερβουδάκης.

Επιμέλεια- Συντονισμός κ. Ιωάννης Δασκαλάκης (τηλ. 6944-560.827).

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Ιωάννης Δασκαλάκης

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ