Ολοκαυτώμα των δυτικών χωριών Ιεράπετρας – Συνέντευξη με τον κ. Πρόεδρο Γδοχίων κ. Ιωάννη Δασκαλάκη και κ. Μαρία Κοτσιφάκη(Ηχητικό)

Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα πέντε χρόνια από το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας από τους Ναζί. Εβδομήντα πέντε χρόνια από τον Σεπτέμβρη του 1943, που σημαδεύτηκε με μία από τις μεγαλύτερες ναζιστικές θηριωδίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη. Με φωτιά καταστροφή και θάνατο πίστευαν οι Γερμανοί ότι θα καταβάλλουν την Κρητική ανδρεία. Και όμως απέτυχαν.

Στον φετινό εορτασμό της 73ης επετείου του ολοκαυτώματος των Δυτικών χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις εορτασμού ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, στο μαρτυρικό χωριό Ρίζα Ιεράπετρας, στον χώρο που υπάρχει το μνημείο των εκτελεσθέντων στην περιοχή της Κοινότητας από τους Γερμανούς, την 15η και 16η Σεπτεμβρίου 1943.

Για της εκδηλώσεις εορτασμού της 75ης επετείου του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών του δήμου Ιεράπετρας μίλησε στον Planet 90,6 o τελετάρχης της εκδήλωσης και Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, και έκανε ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και πόσο αυτά σημάδεψαν μέχρι σήμερα την τοπική κοινωνία. Τα δραματικά γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1943 στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες  ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, νέους, παιδιά, από τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας κάτι που σημάδεψε και την πορεία των χωριών, Γδόχια, Μύρτο, Ρίζα, Μύνθοι, Μουρνιές , Χριστό, Μάλλες, Παρσά. Εκτός από το ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και έμειναν πίσω χήρες, ορφανά παιδιά, η φρίκη απλώθηκε και με τις φωτιές που έβαλαν οι Γερμανοί στα δυτικά χωριά Ιεράπετρας και Βιάννου. Οι ιστορίες των παλαιότερων προς τους νεότερους συγκλονίζουν δηλώνει ο κ. Γ. Δασκαλάκης και τονίζει ότι η θυσία αυτών που χάθηκαν και τα όσα τραγικά συνέβησαν θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας, να μην ξεχαστούν, και να μην ξανασυμβούν.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά για το μεγάλο ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την δικαίωση των θυμάτων από τους Γερμανούς Ναζί.

O Σεπτέμβρης για τα χωριά της επαρχίας Ιεράπετρας και Βιάννου είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ολοκαύτωμα των χωριών Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας-Η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του B’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Ιωάννης Δασκαλάκης

Στο ίδιο θέμα μίλησε και η κ. Μαρία Κοτσιφάκη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.