Οι καρποί του  Γ’ Επιστημονικού Συνεδρίου του Συλλόγου Ανάδειξης  «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ».

Είναι γνωστό το Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα στις 25-26-27/Μαϊου/2018, στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητεία καθώς και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ», την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης & Σητείας και τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν:

 1. Μιχάλης Σκλάβος,MScΑρχαιολόγος
 2. Χρύσα Χατζημαρκάκη,Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας
 3. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, κ.κ. Κύριλλος
 4. Γιώργος Σωμαράκης,MSc- Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός E.M.Π
 5. Ματούλα Σκαλτσά,Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Ιστορικός της τέχνης-Μουσειολόγος
 6. Πάνος Τζώνος,Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Αρχιτέκτονας-μηχανικός
 7. Παύλος Δασκαλάκης, εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος»
 8. Στέλιος Λεκάκης,Δρ Αρχαιολόγος – Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του NewcastleUKκαι διδάσκων  στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,
 9. Χρήστος Δερμεντζόπουλος,Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη»
 10. Γιάννης Κυριακάκης,Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας University of London και διδάσκων – Σύμβουλος στην Οικονομία του Πολιτισμού και τη Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 11. Χρήστος Κούρτης, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός / MSc Πολεοδόμου
 12. Γιώργος Βλάχος,Αρχιτέκτονας – Μηχανικός MΑrch, BusinessGrowthMentor
 13. Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης,
 14. Μαριάνα Ζήκου καιΠάτυ Παπαγιάννη, ιδιοκτήτριες της εταιρείας: ΜΕΤ artnet
 15. Γιώργος Μαριδάκης, Θεολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη.

 

Με την οργάνωση του εν θέματι Συνεδρίου άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους  παραπάνω προσκεκλημένους αλλά και με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εκπροσώπησαν.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Μάιο μέχρι σήμερα, οργανώθηκαν δύο Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες από τους Ομότιμους Καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Τζώνο και Ματούλα Σκαλτσά. Ο κ. Π. Τζώνος και η κα Μ. Σκαλτσά είναι υπεύθυνοι του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Α.Π.Θ.

Τα θέματα των δύο Μ.Δ.Ε. είναι  η ανάδειξη του Αρχαιολογικού, Ιστορικού και Πολιτιστικού Αποθέματος:

 1. της Παλιάς πόλης της Ιεράπετρας και
 2. της περιοχής του Καβουσίου με την Μινωική Ελιά.

 

Για τον λόγο αυτό, οι Ομότιμοι Καθηγητές, Π. Τζώνος και Μ. Σκαλτσά, μαζί με τις τρεις μεταπτυχιακές φοιτήτριες Ζάχου Κατερίνα, Κοροξενίδου Μαριάνθη και Σεχρεμέλη Αγγελική,οι οποίες αναλαμβάνουν τις προαναφερόμενες εργασίες, θα είναι στην Ιεράπετρα από 18/10 έως 21/10.

Ως γνωστόν, η περιοχή μας έχει ένα τεράστιο Αρχαιολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Απόθεμα, το οποίο σιγά – σιγά πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αυτές οι 2 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες είναι η απαρχή μιας σειράς Μεταπτυχιακών – Διπλωματικών Εργασιών που έχουμε ζητήσει ως οργανωτική επιτροπή και πρόκειται να πραγματοποιηθούν για την περιοχή μας από διακεκριμένους επιστήμονες και συνεργάτες μας. Όσες δρομολογούνται θα ανακοινώνονται, δεδομένου ότι θέλουμε να παραμείνουμε συνεπείς στις αρχικές δεσμεύσεις και στον προγραμματισμό μας.

Από τη θέση αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κο Ανδρέα Μεταξά, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Maris, για την πολύ σημαντική χορηγία του.

Από την οργανωτική επιτροπή

Σκλάβος Μιχάλης

Σωμαράκης Γιώργος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ