Επιδοτούμενα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Αγροτικής Εστίας

Επιδότηση 23 ευρώ την ημέρα και 35 ευρώ για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου - Θα χορηγηθούν 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού μόνο στη Λέσβο

Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ.

Η συνολική δαπάνη ξεπερνάει για το 2017 τα 14 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες. Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ από 7/7 έως 25/7. Από 5/7 μέχρι 25/7 υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ. Τα αποτελέσματα αναμένονται 1η Αυγούστου.

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2017, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 σε συνέντευξη τύπου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και το Διοικητή του ΟΓΑ κ. Στ. Πλιάκη.

Για δεύτερη χρονιά η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Ειδικά για φέτος, θα πολλαπλασιαστούν οι παροχές του ΟΓΑ προς τους πληγέντες από τον σεισμό της Λέσβου.

Συγκεκριμένα θα διοχετευθεί το ποσό των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ΟΓΑ και έμμεσα στις τοπικές οικονομίες. Μόνο από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική «ένεση» που μπορεί να αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ. Ειδικά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015. Σε αυξητική τροχιά κινήθηκε τη διετία 2015 – 2016 και η συμμετοχή στα εκδρομικά προγράμματα.

Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα, ενώ ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ, επειδή ο Οργανισμός καλύπτει το άθροισμα συμμετοχής ΛΑΕ και δικαιούχων. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ. Όσοι επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς θα έχουν δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους, εφόσον αυτό παρέχεται.

Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις). Ο ΟΓΑ επεκτείνει την διάρκειά τους εισακούοντας ένα αίτημα των ίδιων των δικαιούχων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια, από συστάσεως ΛΑΕ, οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016 ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 – 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για τη Λέσβο

Ειδικά για τη Λέσβο ο ΟΓΑ αποφάσισε:

• Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για Οικογενειακά Επιδόματα και Ανασφάλιστους Υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

• Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500€ αντί για 1.000€).

• Να ενισχύσει με κίνητρα και άλλα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την τοπική οικονομία. Έτσι:

1. διαθέτει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού ειδικά για τους αγρότες της Λέσβου. Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες θα διενεργηθεί κλήρωση. Οι δικαιούχοι των περιοχών που έχουν πληγεί και ειδικά όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης. Όλοι μπορούν να επιλέξουν προορισμό εντός της Λέσβου (εκτός της πόλης/χωριού διαμονής τους) ή οπουδήποτε αλλού.

2. αυξάνει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό την Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους- δικαιούχους από την Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους. Για τους πρώτους επιδοτεί και τα ναύλα μετακίνησης με 50€ / άτομο & 25 € το μειωμένο (αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ).

• Να διαθέσει σε όλους τους δικαιούχους ΛΑΕ του νομού Λέσβου, που θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, δωρεάν βιβλία (αξίας 20€ / δικαιούχο) μέχρι και 8/5/2018. Επισημαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και κάθε είδους σχολικά βοηθήματα.

Εφόσον καλυφθούν όλες οι θέσεις και όλα τα δελτία, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την Λέσβο προσεγγίζουν τα 2.000.000€.