Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με θέμα την ερημοποίηση και την ξηρασία στην Ιεραπετρα (Ηχητικό)

Συνέντευξη στον Planet90,6 με την καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας κ. Ελένη Βλάσση

Οι πρώτες λήψεις άρχισαν την πέμπτη 3 Μαΐου από την λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών, και συμμετείχαν ο μικρός Απόστολος Μπρεκράκης, μαζί με τους Γιάννη Κουδουμογιαννάκη και Γιώργο Δαρκαδάκη. Το ντοκιμαντέρ για την ερημοποίηση και την ξηρασία θα προβληθεί στα πλαίσια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας» 2018

«Γη της πονεμένης Παναγιάς», ένα ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση αφιερωμένο στις ξεριζωμένες ψυχές της Μικρασίας

Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, πλημμυρισμένο από πολλαπλά και έντονα συναισθήματα, αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή αρχίζει να γυρίζεται, να και να ετοιμάζεται από τον προσεχή Νοέμβριο στην περιοχή της Ιεράπετρας, και τώρα βρίσκετε στο στάδιο του μοντάζ. Η Ελένη Βλάσση είναι η εμπνεύστρια και δημιουργός του ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας», με μικρασιάτικες ρίζες από την μεριά του πατέρα της όπως τονίζει η ίδια στον Planet90,6. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γη της πονεμένης Παναγιάς» αφορά τον ερχομό των Μικρασιατών μετά την καταστροφή, από διάφορες πόλεις και περιοχές της Μικράς Ασίας, στα Γουρνιά και την διασπορά τους στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές του Νομού Λασιθίου, την ένταξή τους και την προσφορά τους στο οικονομικό και πολιτιστικό σκέλος της κοινωνίας στην οποία εν συνεχεία αφομοιώθηκαν. Όπως εύγλωττα αναφέρει η κ. Βλάσση, δεν θα είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ μνήμης, εγώ δεν το θεωρώ μόνο ως τέτοιο. Δεν είναι μόνο οι μνήμες από την Μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός τους αλλά είναι και ο ερχομός τους στη νέα κοινωνία του Νομού Λασιθίου, η μη αποδοχή τους αρχικά και η ένταξη και αφομοίωση τους στη συνέχεια στην κοινωνία και οι τομείς στους οποίους άλλαξαν τον κοινωνικό ιστό, όπως στην οικονομία, σε μεθόδους καλλιέργειας, πολιτιστικά, στην κουλτούρα γενικότερα.

Αφηγήσεις μαρτύρωνκαι δραματοποίηση

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και ωρίμασε με την συγκέντρωση του υλικού. Αυτή την στιγμή οι συνεντεύξεις αυτές που πήραμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν τελειώσει και τώρα θα αρχίσουμε τα δραματοποιημένα κομμάτια του ντοκιμαντέρ που θα συνδέσουν την ωμή πραγματικότητα μέσω των ανθρώπων που αφηγούνται και των πλάνων της εποχής με την δραματοποίηση της εποχής δηλ. πώς ήρθαν, τι δουλειές έκαναν, πού εγκαταστάθηκαν τα πρώτα χρόνια.

«Γη της πονεμένης Παναγιάς», πρεμιέρα στην έναρξη του Φεστιβάλ

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην έναρξη του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας» 2018 το οποίο θα λάβει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, και αμέσως μετά αρχίζει το «ταξίδι» του στην Κρήτη με σταθμους του τον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και σε 36 χώρες όλου του κόσμου στις οποίες πάντοτε συμμετέχει, και με τις οποίες αναπτύσσει συνεργασία.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 η κ. Ελένη Βλάσση