Πέρασαν τους απογόνους των Μικρασιατών, για παράνομους μετανάστες που συμμετείχαν γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση (Ηχητικό)

Συναγερμό σήμανε την Κυριακή 3/12 το μεσημέρι σε Αστυνομία και Λιμενικό του νομού Λασιθίου, για την απόβαση «μεταναστών» στην παραθαλάσσια περιοχή των Γουρνιών της Παχείας Άμμου Ιεράπετρας. Το απρόοπτο συμβάν, ήταν κατά τα γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ της κας Ελένης Βλάσση «Γη της Πονεμένης Παναγιάς”. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ηθοποιοί – μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας – σε ρόλο προσφύγων, κατάλληλα ενδεδυμένοι, έπρεπε να αποβιβαστούν σε θαλάσσια περιοχή κάτω από τα Γουρνιά, στην Παχειά Αμμο. Στο χώρο έφτασαν περιπολικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού Αγίου Νικολάου. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν επρόκειτο για πραγματικούς μετανάστες αλλά για Ιεραπετρίτες που υποδύονταν ρόλους για το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση , «Γη της πονεμένης Παναγιάς».

Η παρεξήγηση η οποία δημιουργήθηκε, καθώς η αστυνομία κατάλαβε ότι η θεματολογία του ντοκιμαντέρ αφορά τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων το 1922 στην περιοχή της Ιεράπετρας. Η κα Ελένη Βλάσση σημείωσε ότι οι αστυνομικοί κατευθείαν την αναγνώρισαν, και αφού τους εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε αποχώρησαν και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν κανονικά. Το σκηνικό με τους μπόγους στους ώμους, με ένα «μπουλούκι» άγνωστων και με στολές περασμένων εποχών, έδινε την εικόνα ξενόφερτων ανθρώπων, που βρέθηκαν για πρώτη φορά σε άγνωστη γη.

Ήταν πραγματικά μια περιπέτεια, στο ξεκίνημα των γυρισμάτων, από την οποία όμως φάνηκε και όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Βλάσση: « Ότι έγινε πολύ καλή δουλειά, τόσο στα κοστούμια, όσο και στη δραματοποίηση του ντοκιμαντέρ, αφού καταφέραμε να πείσουμε ακόμα και την αστυνομία, πού μας παρακολουθούσε πάνω από 20 λεπτά, πως όλοι ήμασταν πρόσφυγες » Κλείνοντας τη συζήτηση με τους αστυνομικούς η κα. Βλάσση είπε: « Αυτό το περιστατικό τελικά με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί βλέπω ότι το ντοκιμαντέρ πέτυχε το σκοπό του 100%, αφού και εσείς δεν καταλάβατε ότι πρόκειται για ταινία αλλά πειστήκατε ότι αυτό που βλέπατε ήταν πραγματικότητα.

Από την άλλη όμως, παρότι είδατε ποιοι είμαστε, αν θέλετε μπορείτε να πλησιάσετε την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και παιδιά που είναι εδώ, για να δείτε, ότι όλοι μιλάμε όλοι άπταιστα Ελληνικά, Κρητικά και κυρίως Ιεραπετρίτικα».

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 η κα  Ελένη Βλάσση