Επαναλειτουργούν οι καντίνες στο νησί – Συνάντηση για την δακοκτονία και τα βοσκοτόπια στην Π.Ε Λασιθίου (Ηχητικό)

Για τα θέματα, μίλησε σήμερα στον Planet 90,6 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αργύρης Πανταζής
Εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου το αίτημα της επιχειρηματία για χορήγηση προσωρινής διαταγής και μετά από αυτό, επανέρχονται σε κανονική λειτουργία οι εγκαταστάσεις στη νήσο Χρυσή. 3 καντίνες 4 χώροι με ομπρελλοκαθίσματα οι οποίοι είχαν σφραγιστεί μετά την διαπίστωση μεγάλων φορολογικών παραβάσεων.
Την Πέμπτη 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για το πρόγραμμα της δακοκτονίας και της καταβολής μισθώματος βοσκήσιμων γαιών.
Στην συνάντηση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή τομέα Μ. Χνάρης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας  Περιφέρειας Κρήτης Κ.Φωτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Σητείας Ν. Λατζανάκης και ο Τ. Μεραμβελιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Αργ. Πανταζής και η κα Νεκταρία Κασωτάκη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Βάρδα, Ν. Δασκαλάκης και Μ. Κλώντζας και υπηρεσιακοί παράγοντες  της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λασιθίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκε η συνεργασία των Δήμων με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λασιθίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εκτέλεση του προγράμματος της Δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές του Λασιθίου. Ακόμα δόθηκαν διευκρινήσεις στα στελέχη της ΔΑΟΚ για την καταβολή του μισθώματος βοσκήσιμων γαιών (διαδικασία, ύψος μισθώματος, λειτουργία επιτροπών κ.α.) από τον κο Χνάρη και τον κο Φωτάκη.
Επίσης έγινε ενημέρωση στους Δήμους σχετικά με τις προσκλήσεις που έχουν δημοσιευτεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πλαίσια του ΕΤΘΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας)  2013-20 για τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών λιμένων.
«Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου εξελίσσεται μέχρι τώρα ομαλά  και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την σωστή εφαρμογή του» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη μετά το τέλος της σύσκεψης.
Εθελοντικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες στην Ιεράπετρα με τη δημιουργία ενός μικρού δημοτικού κτηνιατρείο για το οποίο υπάρχει η πρόθεση και η προετοιμασία να ξεκινήσει σύντομα να λειτουργεί σε χώρο των πρώην σφαγείων που βρίσκονται στην περιοχή της Καλλιθέας. Το θέμα υπήρχε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όμως πήρε αναβολή η ψήφισή για να υπάρξει μια καλύτερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, αφού υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με τις προδιαγραφές και την ασφάλεια του χώρου.
Ο κ. Αργύρης Πανταζής, ανέφερε στον Planet 90,6 πως ο χώρος πρόκειται να λειτουργήσει σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και με κάποιες βελτιώσεις, ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα αναλάβει να κάνει κάποιες εργασίες που χρειάζονται ώστε μετά την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει κανονικά.Τις στειρώσεις θα κάνουν πιστοποιημένοι εθελοντές κτηνίατροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή ο Δήμος Ιεράπετρας. Για τους σκοπούς αυτούς θα χρησιμοποιηθεί το ποσό των 13.000 ευρώ το οποίο προέρχεται από πρόστιμα που έχουν εισπραχθεί από τον Δημοτικό Αστυνομικό για παραβάσεις σχετικές με δεσποζόμενα ζώα.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Αργύρη Πανταζή.

Στο θέμα της νήσου Χρυσής μετά την ανατροπή της κατάστασης και των εντυπώσεων που είχαν διαμορφωθεί, με τη βεβαίωση από ελέγχουσες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται καντίνες ξαπλώστρες και ομπρέλες, στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για όλα τα προβλήματα στη νήσο Χρυσή στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η κατάσταση που επικρατεί στη νήσο Χρυσή, η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και κάθε υπηρεσία με σκοπό να προκαλέσει τις άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για την αποκατάσταση και προστασία της νήσου Χρυσής, αλλά και για τις στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα, αναφέρθηκε ο κτηνίατρος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Μιχάλη Σπυριδάκη.