«Η Ανατροπή μιας Ανατροπής» – Το νέο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, παρουσιάζεται στην Ιεράπετρα (Ηχητικό)

Το νέο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, παρουσιάζεται στην Ιεράπετρα, Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Οι «μονομερείς ενέργειες» που ανέλαβε να υλοποιήσει η ίδια ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, η κατοπινή μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η λασπολογία εις βάρος της από τον βουλευτή Αυγενάκη και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα θίγονται διεξοδικά στο βιβλίο.

Η Νάντια Βαλαβάνη υπερασπίζεται όσα έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών κατά το πρώτο εξάμηνο της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και αποκαλύπτει τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ξηλώθηκαν μία μία οι παρεμβάσεις αυτές από το Τρίτο Μνημόνιο. Λέει μεταξύ άλλων πως «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνει την εξουσία αλλά η εξουσία που καταλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ» και θέτει τις βάσεις καλώντας στη δημιουργία μιας μετωπικής ομπρέλας απέναντι στην τρέχουσα «καταθλιπτικά μνημονιακή Βουλή». Αναρωτιέται με αφορμή την προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα» που δέχτηκε, για τους μηχανισμούς ελέγχου σοβαρών πολιτικών και άλλων πλευρών της ζωής της πόλης του Ηρακλείου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη με τίτλο: «Τρίτο Μνημόνιο – Η Ανατροπή μιας Ανατροπής» κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου  της «Η Αρπαγή της Ελλάδας» και θα παρουσιαστεί τη Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ του Δήμου Ιεράπετρας

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νικόλας Ευαντινός, και η ίδια η Νάντια Βαλαβάνη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ή δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου.

Το βιβλίο καλύπτει τη συμμετοχή, τη συμβολή και την κριτική αποτίμηση της Νάντιας Βαλαβάνη στις πολιτικές εξελίξεις της διετίας 2015-2016 και περιλαμβάνει κείμενα, συνεντεύξεις και ομιλίες της Νάντιας Βαλαβάνη που έγιναν στη διάρκεια της διετίας, τόσο στο εξάμηνο που ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, όσο και κυρίως μετά την παραίτησή της, στον πρώτο ενάμιση χρόνο που η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί το Τρίτο Μνημόνιο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα που γράφηκαν ειδικά για τις ανάγκες έκδοσης αυτού του βιβλίου, ώστε να συμπληρώνουν τη διερεύνηση της συγγραφέως ως προς το βασικό αντικείμενό του.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη:

– Στο Α΄ Μέρος, με τίτλο «Από το πρώτο πείραμα ελπίδας στην εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου», έχουν περιληφθεί κείμενα της Νάντιας Βαλαβάνη που αφορούν κυρίως τα συγκεκριμένα ζητήματα που χρειάστηκε να χειριστεί ως αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, αρμόδια για ζητήματα φορολογίας και δημόσιας περιουσίας. Τα κείμενα παρακολουθούν στην εξέλιξή τους στη συνέχεια, εκτός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πλέον, στο πλαίσιο του Τρίτου Μνημονίου, θέματα όπως: Η περιπέτεια των 100 δόσεων, η «μνημονιακή διάλυση» του ΣΔΟΕ και η «προγραμματισμένη αμνήστευση» 36.000 υποθέσεων ελέγχου, η «απαγωγή» των δημοσίων εσόδων με τη μετατροπή της Φορολογικής Διοίκησης σε Ανεξάρτητη Αρχή, η ελληνική Treuhand, δηλ. το νέο «Υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων για 99 χρόνια, η υπογραφή της αποικιακού τύπου σύμβασης για την πώληση του Ελληνικού κ.ά. Σ’ αυτό το μέρος δημοσιεύονται και τρία ντοκουμέντα, τα δυο για πρώτη φορά: Τα κείμενα των παραιτήσεων του Π. Δάνη, Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, του Δ. Κλούρα, Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, και του Στ. Πάντου- Κίκκου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και οι τρεις τεκμηριώνουν, ο καθένας από τη σκοπιά του, πόσο ασύμβατο με το δημόσιο συμφέρον είναι το Τρίτο Μνημόνιο.

– Στο Β΄ Μέρος του βιβλίου, με τίτλο «Πρώτη φορά Αριστερά», η Νάντια Βαλαβάνη μεταφέρει το κέντρο βάρους στις πολιτικές παρενέργειες του Τρίτου Μνημονίου και της συντριπτικής συνθηκολόγησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας από το κείμενο παραίτησής της από την κυβέρνηση τη μέρα ολοκλήρωσης της Συμφωνίας της 13 ης Ιουλίου 2015, η Νάντια Βαλαβάνη εστιάζει το ενδιαφέρον της στις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης μιας αριστερής, ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης και οικοδόμησης ενός αντιμνημονιακού μετώπου γύρω από ένα νέο, πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από τα Μνημόνια και την κρίση. Στο μέρος αυτό του βιβλίου έχουν ιδιαίτερη σημασία ορισμένα κείμενα «αριστερής περισυλλογής» – π.χ. πώς εξηγείται η μνημονιακή εξαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν στη μεγάλη «στροφή» της κυβέρνησης είναι σήμερα εξωκοινοβουλευτικές, τι μπορούν να κάνουν οι αριστερές αλλά κι οι ευρύτερες ριζοσπαστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις και οι ανένταχτοι άνθρωποι για τη διατύπωση ενός ουσιαστικού εναλλακτικού προγράμματος διεξόδου. Αλλά και οι αναφορές στην ανάγκη απόκρουσης της επιχείρησης συκοφάντησης, ακόμη και ποινικοποίησης, της δράσης στελεχών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στη συνέχεια αποχώρησαν, με έμφαση στα περί «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο και στη φιλολογία περί Plan B, Z ή X.

– «Επί “προσωπικού”» είναι ο τίτλος του Γ΄ Μέρους του βιβλίου, το βασικότερο κείμενο του οποίου είναι η «Ανατομία μιας επιχείρησης “character assassination”» (δολοφονίας χαρακτήρα), γραμμένο ειδικά για την παρούσα έκδοση. Είναι η ανάλυση, με «απόσταση ασφαλείας» από τον χρόνο εκδήλωσής της, της επίθεσης που δέχθηκε η Νάντια Βαλαβάνη βάσει μιας «τερατώδους κατασκευής» περί εκμετάλλευσης της υπουργικής της θέσης για «εσωτερική πληροφόρηση» προς ίδιον όφελος. H συκοφαντική επίθεση, που στήθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης στο Ηράκλειο Κρήτης με όχημα συγκεκριμένα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να ταξιδέψει και να γίνει «πρώτο θέμα» στο Βερολίνο και τη Μαδρίτη, αναπαράχθηκε αδιάκριτα από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, «επιχορηγούμενη» από ένα εκκωφαντικό κυβερνητικό «σιωπητήριο». Και, παρά το γεγονός ότι έναν χρόνο αργότερα το εξωφρενικό «κατηγορητήριο» κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένης και της ανακλητικής δήλωσης των σχετικών δημοσιευμάτων του στην οποία προχώρησε το «Πρώτο Θέμα», παραμένει ν’ αποδειχτεί, σύμφωνα και με τη χαρακτηριστική αποστροφή της συγγραφέως, αν τόσο αυτή όσο και «η ίδια η πρόσληψη της κοινωνικής πραγματικότητας επιβιώσαμε μέσα από μια ακόμα –κατά Bob Dylan– “Μέρα των Ακρίδων”».

«Τρίτο Μνημόνιο: Η ανατροπή μιας ανατροπής», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη».

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 η κ. Νάντια Βαλαβάνη

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ