Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Λασιθίου, έγινε βράβευση επιχειρήσεων (Ηχητικό)

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Λασιθίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή των Επιχειρηματικών Βραβείων 2018 στις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα μαθητές των δήμων του Νομού Λασιθίου που αρίστευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2018.Για μια ακόμα χρονιά, στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν επιχειρηματικά βραβεία.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, κ. Θ. ΧΑΡΙΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019 

Σεβασμιότατε, Πανοσιολογιότατε, κύριοι βουλευτές, κύριε περιφερειάρχη, κυρία αντιπεριφερειάρχης κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, κύριοι πρόεδροι των συλλογικών φορέων, εκπρόσωποι των επιστημονικών μας φορέων κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Σας καλωσορίζουμε στο Επιμελητήριο Λασιθίου και σας ευχαριστούμε για την τιμητική σας παρουσία στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, αλλά και στην απονομή των επιχειρηματικών βραβείων για το 2018 σε επιχειρήσεις της περιφερειακής μας ενότητας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πιστοί στο ραντεβού μας στην αρχή κάθε έτους, βρισκόμαστε όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του νομού προκειμένου να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την χρονιά που μας πέρασε, αλλά και να αναφερθούμε στους στόχους και τις δράσεις μας για την χρονιά που ξεκίνησε. Αισθάνομαι δε, ιδιαίτερα περήφανος, γιατί αυτή η εκδήλωση έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς της περιφερειακής μας ενότητας.

Κυρίες και κύριοι, 

Σε σχέση με την περσινή χρονιά υπάρχει μια διαφορά. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή για τη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια επιτυχία  που ήρθε βέβαια μετά από πολλή προσπάθεια και πολλές θυσίες όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων. Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν εισπράττει αυτήν την αλλαγή καθώς η στασιμότητα στην οικονομία δεν βοηθά την ουσιαστική βελτίωση της αγοράς. 

Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά η οποία επιτείνεται από την αδυναμία δανεισμού από το τραπεζικό μας σύστημα. Ένα τραπεζικό σύστημα που παραμένει καθηλωμένο από την αδυναμία είσπραξης των κόκκινων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 40% των δανείων στη χώρα μας είναι μη εξυπηρετούμενα, έναντι ποσοστού 3,4% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Η φοροδοτική ικανότητα  των επιχειρήσεων έχει πλέον μειωθεί δραματικά γεγονός που επιβεβαιώνεται από την συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αγωνιούν και αγωνίζονται να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, να διασφαλίσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να τολμήσουν βήματα εξωστρέφειας προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φίλες και φίλοι 

Φέτος βρισκόμαστε σε μια εκλογική χρονιά. μια χρονιά που μας περιμένουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές.

Η χώρα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πράγμα που συνήθως φαίρνει άσχημα αποτελέσματα για την οικονομία μας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν παροχές που θα εκτροχιάσουν την οικονομία μας και να ευχηθούμε όλη αυτή την περίοδο να κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και οι ήπιοι τόνοι έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η κοινωνική και η οικονομική σταθερότητα-ισορροπία της χώρας μας.

Γι’ αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από την ένταση στον δημόσιο διάλογο και το Κοινοβούλιο, οφείλουν να προτείνουν ένα άρτιο και εφικτό πρόγραμμα διακυβέρνησης και να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. 

Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας από την πλευρά μας, περιμένουμε μία εθνική πολιτική φιλικότερη στο επιχειρείν, με χαμηλότερους φόρους, απενοχοποίηση του κέρδους και ένα κράτος αρωγό στον επιχειρηματία.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, 

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να σας παρουσιάσω συνοπτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποιήσαμε ως επιμελητήριο Λασιθίου την χρονιά που μας πέρασε, επιχειρώντας ένα συνοπτικό αλλά περιεκτικό απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης μας.

Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τα του «οίκου» μας, και εξηγούμαι:

Επιπροσθέτως:

 • Βελτιώσαμε περαιτέρω και αναβαθμίσαμε την παροχή των υπηρεσιών του ΓΕΜΗ και της υπηρεσίας μιας στάσης ενώ προχωρήσαμε στην σταδιακή εκκαθάριση του μητρώου μας αλλά και των παλαιών και ανενεργών επιχειρήσεων όπως και στην είσπραξη παλαιών οφειλών που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής (σε βάθος δεκαετίας) 
 • Παρείχαμε ενημέρωση και πληροφόρηση των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων ή αξιοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, του ΠΕΠ Κρήτης, του Leader+ κλπ τόσο μέσα από τα ενημερωτικά σημειώματα που στέλνουμε στα μέλη μας όσο και κατ΄ ιδίαν τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις.
 • Προσεγγίσαμε και ήρθαμε σε επαφή με συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων προστιθέμενης αξίας αλλά και σημαντικής δυναμικής με στόχο την προώθηση του clustering (δικτύωσης) και την τόνωση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού τους προσανατολισμού με την δημιουργία των δικτύων μελιού και ελαιολάδου στο νομό Λασιθίου (στο πλαίσιο του έργου GoBrand)
 • Υλοποιήσαμε δράσεις για την προσέγγιση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουριστικό κλάδο και ειδικά με την εισαγωγή τοπικών τροφίμων και ποτών στα ξενοδοχεία της περιοχής –συμμετέχοντας και το 2018 στο παγκρήτιο φόρουμ προώθησης των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της Κρήτης που πραγματοποιείται στο ΔΕΚΚ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης 
 • Συμμετείχαμε σε προτάσεις και πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης τόσο ως επιμελητήριο όσο και ως ΕΤΑΠ Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα υλοποιούμε το έργο iblue στα πλαίσια του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ιnterreg MED 2014-2020 με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του τουρισμού yachting και το έργο GoBrand στα πλαίσια του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 με στόχο την ανάδειξη του brand name των τοπικών προϊόντων τροφίμων. Η υλοποίηση των δράσεων των 2 έργων παράγει προστιθέμενη αξία τόσο στις τοπικές ΜΜΕ όσο και στην τοπική κοινωνία γενικότερα. Συγχρόνως με τα παραπάνω συμμετείχαμε στην προετοιμασία και υποβολή 4 προτάσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα όπως το interreg MED 2014-2020, το ΕΣΠΑ (με την δημιουργία Open Mall στον Αγιο Νικόλαο) και το Leader+.(η αξιολογήσεις αυτών αναμένονται εντός του 2019)
 • Συμμετείχαμε σε εκθέσεις και αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χρηματοδοτήσαμε την συμμετοχή αρκετών επιχειρήσεων σε διάφορες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος με κορυφαία την έκθεση της SIAL στην Γαλλία
 • Συμμετέχουμε στο νεοσύστατο θεσμό του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου Κρήτης
 • Προβάλλαμε, προωθήσαμε και απαιτήσαμε -σε συνεργασία με τα υπόλοιπα 3 κρητικά επιμελητήρια-την υπαγωγή και της Κρήτης στο καθεστώς του μεταφορικού ισοδυνάμου, με συναντήσεις τόσο στην Αθήνα στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στο Ηράκλειο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.
 • Διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε σεμινάρια σε διάφορους κλάδους επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Θεωρώντας βεβαίως ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια νέων δράσεων και πρωτοβουλιών, υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκοντας και στοχεύοντας:

 • Να αναδείξουμε τα προβλήματα των ΜΜΕ στην κεντρική κυβέρνηση και σε περιφερειακό επίπεδο
 • Να διερευνήσουμε την δυνατότητα συμμετοχής σε σχήματα παροχής υπηρεσιών ή εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων ή ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις MME 
 • Να ενισχύσουμε τον ρόλο του Επιμελητηρίου Λασιθίου εντός του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου
 • Να εδραιώσουμε την Agroexpo στην ΝΑ Ελλάδα ως μια μεγάλη αγροτική έκθεση με την δημιουργία μόνιμης εκθεσιακής υποδομής και εξοπλισμού στην Ιεράπετρα-ήδη τα μηνύματα από την προετοιμασία της φετινής 3ης AgroExpo 9-12 Μαΐου είναι άκρως ενθαρρυντικά σε επίπεδο συμμετοχής εκθετών αλλά και προετοιμασίας των διαφόρων παράπλευρων δράσεων και εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της έκθεσης
 • Να ενισχύσουμε τις δράσεις εξωστρέφειας των ΜΜΕ και την ανάδειξη τοπικών προϊόντων αιχμής (συμμετοχή σε εκθέσεις, υλοποίηση επιχειρηματικών αποστολών και Β2Β συναντήσεων εντός και εκτός Ελλάδος, κατάρτιση επιχειρηματιών κλπ)
 • Να ενισχύσουμε τις δράσεις συνέργειας με τα τοπικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού καθώς και τις πρωτοβουλίες προσέγγισης αυτών με τις τοπικές επιχειρήσεις
 • Να ενισχύσουμε τις δράσεις και πρωτοβουλίες συνεργασίας των ΜΜΕ του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος με τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια) 
 • Να ενισχύσουμε τις δράσεις προώθησης και ανάδειξης του τουρισμού κρουαζιέρας και παράλληλα να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης που δύναται να αναπτυχθούν στο νομό μας όπως για παράδειγμα ο περιπατητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός
 • Να ενισχύσουμε τις δράσεις για την ενημέρωση και  πληροφόρηση των επιχ/σεων μελών μας
 • Να συμμετάσχουμε σε προτάσεις και έργα μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ και της Ελλάδος (από το 2019 και μετά αναμένεται μεγάλος αριθμός προσκλήσεων και επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων) και παράλληλα να αναδείξουμε την συνεργασία μας στο πλαίσιο αυτό με άλλους τοπικούς φορείς (πχ δήμοι, ΤΕΙ, αναπτυξιακές εταιρείες) για την από κοινού διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων για έργα ανάπτυξης σε όλο το νομό.

Πρωταρχικό μας στόχος ήταν πάντοτε η ανάδειξη και η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο επιχειρηματίας, προκειμένου να προωθηθούν ή να δρομολογηθούν λύσεις σε θέματα Φορολογικά, ασφαλιστικά, πνευματικών δικαιωμάτων, υποδομών, εξωστρέφειας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και των προσφερόμενων από το Επιμελητήριο υπηρεσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσης θα συνεχίσουμε και την νέα χρονιά την προσπάθεια μας ώστε να ενισχυθεί και να αναδειχθεί η δυναμική της ΠΕ Λασιθίου, των ανθρώπων της αλλά και των ιδιαίτερων φυσικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που διαθέτει. 

Καλώ στην προσπάθεια αυτή, όλους τους Δήμους του νομού, την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια, τις Μητροπόλεις, τους παραγωγικούς φορείς, το εργατικό κέντρο, τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης του νομού μας και την ΑΣΤΕΚ, τους Ξενοδόχους μας, συλλογικούς και πολιτιστικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις. 

Η κοινή προσπάθεια όλων μας και το κοινό όραμα για ένα δυνατό Λασίθι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί όταν ομονοήσουμε και ενωθούμε. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστώ και την φετινή χρονιά ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι συνεργασίες και οι συνέργειες των τοπικών μας φορέων. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ μακροημέρευση υγεία και δύναμη σε όλους μας, ώστε να συμβάλλουμε ο καθένας μας από την δική του θέση ευθύνης στην επίτευξη του κοινού μας οράματος που δεν είναι άλλο από την δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενεές, για τα παιδιά μας. Τους το χρωστάμε….

Ευχαριστώ.! 

Κάθε χρόνο στην ίδια εκδήλωση, βραβεύουμε επιχειρήσεις από τους Κλάδους της Βιομηχανίας και του Εμπορίου. Συνεχίζουμε και φέτος, αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία μας, γιατί οφείλουμε πάντα να επιβραβεύουμε και να ενθαρρύνουμε την πρωτοπορία, την καινοτομία, την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση και την υγιή επιχειρηματικότητα. 


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Θωμάς Χαριτάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ