«Κουβέντα να γίνεται» – Λεωνίδας Μουτάκης – Εκπαιδευτής Σκύλων 10/9/18

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Λεωνίδας Μουτάκης, από τη Σητεία, είναι ο άνθρωπος που πριν μερικά χρόνια κατέρριψε τον μύθο ότι μόνο οι σκύλοι εκπαιδεύονται, αφού τα κατάφερε και με ένα κριάρι που ακούει στο όνομα Μπακαγιόκος. Με μεγάλη χαρά τον φιλοξενήσαμε και πάλι στο στούντιο του Planet, μετά από παράκληση ακροατών μας να ασχοληθούμε με ένα σοβαρό θέμα, το ανεξέλεγκτο γάβγισμα δεσποζόμενων σκύλων στις γειτονιές της Ιεράπετρας.


Ο Λεωνίδας εξηγεί ότι οι λόγοι που γαβγίζουν τα σκυλιά είναι πολλοί, και είναι αδύνατον να τους αναπτύξουμε σε μια μόνο εκπομπή. Μας βάζει όμως στη διαδικασία να σκεφτούμε τους λόγους που μας οδηγούν να υιοθετήσουμε έναν σκύλο, και αν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες (διατροφή, φροντίδα, βόλτα, απασχόληση, εκπαίδευση, παιχνίδι κ.α.), για το υπόλοιπο της ζωής του. Είναι μεγάλο λάθος να παρατάει ο κάθε ιδιοκτήτης το σκύλο του στο μπαλκόνι, στην αυλή, τον ακάλυπτο χώρο, τον κήπο κλπ. χωρίς καμία επίβλεψη και χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να διδάξει στο σκύλο του πότε να γαβγίζει και πότε να μένει ήσυχος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη του σκύλου όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη, αλλά και με τους γείτονες του. Ο κάθε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί σωστά, με όρους και κανόνες, χωρίς καμία σωματική ή λεκτική βία, όπως λέει μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας. Η εκπαίδευση είναι πολύ πιο εύκολη όταν ο σκύλος είναι σε νεαρή ηλικία, χωρίς να αποκλείουμε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, αν και το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο αφού έχει ήδη υιοθετήσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά τα προηγούμενα χρόνια.
Δε γίνεται να μη γαβγίσει ο σκύλος, αφού αυτή είναι η φωνή του, αλλά «θα πρέπει να υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος» τονίζει ο Λεωνίδας, και προσθέτει «κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να σταματήσει να γαβγίζει». Ο σκύλος έχει ανάγκη από μια καλή εκπαίδευση, να τον βάζει ο ιδιοκτήτης του σε διαδικασία να του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα. Σεβόμαστε τους σκύλους μας και τις ιδιαιτερότητες τους, αλλά δε ξεχνάμε να σεβόμαστε παράλληλα και τους συνανθρώπους και γείτονες μας, όχι μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά όλες τις ώρες τις ημέρας.

http://www.leonidasmoutakis.gr/
https://www.facebook.com/sitiak9dogtraining/

Περισσότερα στο ηχητικό….


 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.