Κύπρος: Η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου παγκοσμίως εδώ και 12 μήνες

Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο πραγματοποιεί γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil, σύμφωνα με την ενημέρωση που ξεκίνησε πριν λίγο στη Λευκωσία, με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπη να δηλώνει ότι η ποσότητα του κοιτάσματος είναι 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στο στόχο «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

«Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά μέτρα (Tcf)», σημείωσε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Αντίθετα, είπε, ανεπιτυχής ήταν η γεώτρηση που διενήργησε η ExxonMobil στον στόχο Δελφύνη, όπου δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε Κύπρο (2 το μεσημέρι) και ΗΠΑ (7 το πρωί που ανοίγει το χρηματιστήριο).

O υπουργός ενέργειας και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil, είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ