Η κρητική κωμωδία «Ο ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΤΟΣ», θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις Κύρβεια 2017 στις 21:30 με Ελεύθερη Είσοδο (Ηχητικό)

Η Παράσταση του θεάτρου των ViVi στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης. 420 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Μ.Α.ΦΟΣΚΟΛΟΥ

Ο «Φορτουνάτος» : Κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα , έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κωμωδίας της αντίστοιχης εποχής , έργο δημιουργημένο στον κρουστό δεκαπεντασύλλαβο στίχο και ως εκ τούτου μνημειώδες κείμενο στην ακμή της Κρητικής Λογοτεχνίας
Ο Ντοτόρος Λούρας , που είναι ερωτευμένος με μια νέα κοπέλα θα υποστεί τους εμπαιγμούς του δούλου του για τις γεροντικές του τρέλες. Ο Καπετάν Τζαβάρλας θα δει να κοσκινίζονται στους στίχους του Μπερναμπούτσου, οι δικές του στρατιωτικές καυχησιολογίες , ενώ ο Δάσκαλος, με τον λεκτικό χρωστήρα του, θα ανοίξει την στρόφιγγα για να αφρίσει αφθόνως το κωμικό. Ο Φορτουνάτος στο τέλος θα κερδίσειτο ερωτικό στοίχημα , ενώ η αρχιρουφιάνα του Μεγάλου Κάστρου: Κερά Πετρού, θα έχει οργιάσει πότε εις βάρος του ενός και αντιφατικό όφελος του άλλου.
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Μουσική: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης
Ηθοποιοί: Θανάσης Πατριαρχέας, Αλέξανδρος Ψυχράμης, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ζανό Ντάνιας, Φωτεινή Παπαδάκη, Στέλλα Σειραγάκη, Αργυρώ Τζιρίτα, Κλεάνθης Βαρσαμούλης.
Ο «ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ» ανεβαίνει με βάση την φιλολογική έκδοση του Αλφρεντ Βινσεν , Ηράκλειο 1980.
Ο Μ.Α. ΦΟΣΚΟΛΟΣ, συγγραφέας – ποιητής, της περίφημης αναγεννησιακής κωμωδίας «Ο ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ» γεννήθηκε το 1597, στο μεγάλο κάστρο, σημερινό Ηράκλειο. Έζησε ωστόσο και εργάστηκε στο εξοχικό του φέουδο στο Καινούριο Χωριό Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου.
Έτσι μεγάλο μέρος της ζωής του, κυρίως τα καλοκαίρια, τα πέρασε στην Πεδιάδα στα καρποφόρα κτήματα και τους υποτακτικούς του.
Παντρεύτηκε την Έλενα Γκρέγκο, από την Κόξαρη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.
Επισκεπτόταν συχνά τη μονή Αγκαράθου, όπου είχε φιλικές σχέσεις με τον Ηγούμενο Γαβριήλ Παντόγαλο, όπως φιλικές σχέσεις είχε και με τον καθολικό ιερέα και διανοούμενο Φραγκίσκο Ζένο και τον Ιταλομαθή Αντώνιο Πάντιμο συγγραφέα του ποιμενικού δράματος ‘L’ amorοsa fede .(Ερωτική Πίστη).
Στη διαθήκη του διατάσσει αν απελευθερωθεί η Κρήτη από τους Τούρκους, να επανενταφιάσουν το λείψανό του σε μιαν ελληνική εκκλησία στο Καινούριο Χωριό, ενώ αφήνει χρήματα για την ανακαίνιση των δύο ορθόδοξων εκκλησιών του ίδιου χωριού και εντέλλεται να κάνουν προσευχές για την ανάπαυσή του ο καθολικός καπελάνος της Χερσονήσου αλλά και άλλοι ορθόδοξοι ιερείς της ευρύτερης περιοχής.
Ο ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ είναι η μεγάλη Κρητική κωμωδία της εποχής (17ος αιώνας )γραμμένη σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, όπου ο Φόσκολος αφομοιώνει το ευρωπαϊκό μοντέλο της comedia erudita,της λόγιας κωμωδίας (όπως τη γνωρίζουμε από τον Μακιαβέλι και τον Αριόστο) δίνοντάς της νέα μνημιώδη δομή και όψη.
Εκείνο που προέχει στο ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟ είναι το ευφυές, λεκτικό χιούμορ και η δράση των δούλων που υπονομεύουν, με τα σχόλιά τους, τους αφεντάδες τους δημιουργώντας μια σπάνια ευδιαθεσία στο θεατή.
Η Σκηνοθεσία και τα κουστούμια είναι του Τηλέμαχου Μουδατσάκι με βάση το κείμενο του μεγάλου Φιλόκρητα φιλολόγου Άλφρεντ Βίνσεντ. Η πρωτότυπη μουσική του Ηφ. Βαξεβανέρη.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις για τη δουλεία του στο θέατρο των vivi τόνισε, στον Planet 90,6
Εργαστήκαμε πάνω στον δεκαπεντασύλλαβο στίχο, ενσωματώνοντας τους ήχους και τα ποιητικά μέτρα στην κίνηση, αναζητώντας στην ηθοποιία την δύναμη και το σθένος που διαθέτει το εκπληκτικό αναγεννησιακό κείμενο – ποίημα του Μ.Α.ΦΟΣΚΟΛΟΥ που αποτελεί πολιτιστική διαθήκη στην ιστορία των Ελληνικών Γραμμάτων του 16 – 17ου αιώνα.

Ακολουθεί συνέντευξη με τον κ. Τηλέμαχο Μουδατσάκη