Κρήτη: Διαμαρτυρίες για ελληνογερμανική συνέλευση και υδρογονάνθρακες μπήκαν με πανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Ηχητικό)

Το περιφερικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη

Με επιμέρους παρατηρήσεις και αστερίσκους άναψε νωρίτερα το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το «πράσινο φως» στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πρόγραμμα ερευνών – εξορύξεων υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η απόφαση, που έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ελήφθη κατά πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία, μάλιστα, που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και σχόλια.

Με ψήφους 10 υπερ και επτά κατά γνωμοδότησε θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης τη Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018 επι της με θέμα: στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έρευνα «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης». Το σώμα αποφάνθηκε για το θέμα, με φόντο τις αντιδράσεις που καταγράφονται από πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Κρήτη. Οι πολίτες συμμετείχαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και διατύπωσαν την αντίθεσή τους στις εξορύξεις, ενώ αρνητική γνώμη έχει εκφράσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά Χανίων (που θα πληγεί περισσότερο σε περίπτωση ατυχήματος) αλλά και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θεωρώντας ότι η Μελέτη παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε ότι αφορά τη σεισμικότητα της περιοχής.
Τη μελέτη καταψήφισαν η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, επίσης η παράταξη «Μια Κρήτη Περιβάλλον – Άνθρωπος». Αίσθηση όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι καταψήφισε η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ως άκρως προβληματική και μη αποδεκτή την περιβαλλοντική μελέτη, ανάβοντας όμως έτσι «κόκκινο» από τη μεριά της σε ένα σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων ανοιχτά της Κρήτης και σε μια μελέτη που… φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Πανό και διαμαρτυρίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Φοιτητές του Πανεπιστημίου διέκοψαν τη συνεδρίαση
Κάνοντας πράξη τα όσα είχαν ανακοινώσει, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης για να διαμαρτυρηθούν  και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη.
Έτσι στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε, αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Καλή Συκιά, με πανό, βρέθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας, στην πλατεία Ελευθερίας.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της Κρήτης να απόσχουν καθολικά από τη Συνέλευση του αίσχους και από κάθε άλλη μεθόδευση (Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας κ.α.) που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
«Διαβεβαιώσεις» για δημοπράτηση της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου στην μερίδα για την αφαλάτωση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά
«Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά. Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη», που διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.
Οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Υποδομών για τα αρδευτικά έργα στην Ιεράπετρα όπως ανακοινώθηκαν στην χθεσινή ημερίδα για την αφαλάτωση, είναι της τάξεως των 63 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ημερίδα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στα αρδευτικά έργα που έχει άμεση ανάγκη η αγροτική Ιεράπετρα.

Πιο συγκεκριμένα στο 2018 θα γίνει η δημοπράτηση της προσαγωγού διώρυγας προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες χρηματοδότησης για τα συνοδά έργα που έχουν ώριμες μελέτες όπως αντιπλημμυρικά, πρόφραγμα Μύρτου, εργασίες στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών. Στο θέμα της αφαλάτωσης τονίστηκε ότι δεν είναι απαγορευτική, και μπορεί να εφαρμοστεί όταν παρουσιαστεί απόλυτη ανάγκη.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ό Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο κ. Ανδρέας Ψαθάς, επιστημονικός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Ιωάννη Δραγασάκη, εκπρόσωποι του Δήμου Ιεράπετρας και των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων, υπηρεσιακοί παράγοντες και αγρότες.
Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας, της ξηρασίας, της κλιματικής αλλαγής και της υπερκατανάλωσης των υδάτινων πόρων, επηρεάζουν την πορεία της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας.

goulidakis
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης

 

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Θραψανιώτης

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ