«Κουβέντα να γίνεται» – Πρόεδρος του Μύρτου κ. Αλέξανδρος Παντελάκης 10/7/18

Με καλεσμένο τον Πρόεδρο του Μύρτου, κ. Αλέξανδρο Παντελάκη είναι δύσκολο να γράψει κανείς ένα κείμενο που θα μπορεί να αποτυπώσει τα λόγια του αφού είναι ένας άνθρωπος «χείμαρρος» που μέσα από τη σημερινή μας κουβέντα αντιλήφθηκα πόσο πολύ αγαπάει αυτό το ξεχωριστό και πανέμορφο χωριό που λέγεται Μύρτος. Η κουβέντα μας ξεκίνησε ακριβώς με αυτό, και αντιληφθήκαμε ότι, τελικά οι άνθρωποι που δεν κατάγονται από αυτόν τον τόπο αλλά ζουν εδώ από επιλογή, κάποιες φορές το πονάνε περισσότερο.
Είναι η δεύτερη του θητεία ως Πρόεδρος και κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν προσφέρει σε αυτό το μέρος αφού κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ανθρώπων της κοινότητας. Υπηρετεί το γενικό συμφέρον του χωριού «και μέσα από αυτή την γενική πολιτική θα ικανοποιηθούν τα ατομικά συμφέροντα» όπως λέει. Προσφέρει συνέχεια με τη βοήθεια χορηγιών «έχω γίνει ζητιάνος» δηλώνει ο ίδιος «δεν αρκούμαστε σε αυτά που κάνει ο Δήμος».

Το χωριό Μύρτος έχει 620 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα οι οποίοι φθάνουν τους 2.000 το καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα φιλόξενο χωριό, χωρίς μαζικό τουρισμό και αυτό είναι σίγουρα και ένας από τους πολλούς λόγους που επιστρέφουν οι ίδιοι τουρίστες κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Δεν υπάρχουν μεγάλες Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και έχει πολλά όμορφα καταλύματα, για να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ησυχία του. Αρκετοί είναι οι τουρίστες που κάποια στιγμή της ζωής τους αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Μύρτο, είναι πια ενεργοί πολίτες, προσφέρουν στον τόπο, βοηθούν και τον προβάλουν με κάθε ευκαιρία.

Ο Μύρτος αποτελείται από περίπου 620 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι φτάνουν το καλοκαίρι γύρω στους 2.000
«Οι κάτοικοι είναι καλοί άνθρωποι» όπως λέει, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν την κοινότητα προσφέροντας όσα περισσότερα μπορούνε. Η συνύπαρξη των ντόπιων με τους Ευρωπαίους κατοίκους της κοινότητας είναι αρμονική, υπάρχει σεβασμός, έμαθαν να συνυπάρχουν με τον καλύτερο τρόπο «γνωριζόμαστε όλοι με τα μικρά μας ονόματα». Υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και με διαφορετική γλώσσα. «Είναι σεβαστή η διαφορετικότητα των συνανθρώπων μας και δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες από τις ερωτικές τους προτιμήσεις όσο δε δημιουργούν προβλήματα» λέει ο κ. Παντελάκης.

Κουβεντιάσαμε για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο χωριό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού δεν χωράνε τα αυτοκίνητα να περάσουν, το οποίο, όπως μας εξήγησε δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα διότι, πέφτουν πάνω σε αρχαιολογικό χώρο που φυσικά απαγορεύεται να αγγίξουν. Ψάχνει όμως συνέχεια, σε συνεργασία με τον Δήμο αλλά και την κοινότητα για πιθανές λύσεις που στην ουσία αφορούν μόνο το καλοκαίρι αφού τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρτου, διοργάνωσε την Κυριακή 01 Ιουλίου 2018 που εορτάζουν οι Άγ. Ανάργυροι πολιούχοι του Μύρτου, στην πανέμορφη περιοχή των Δυτικών χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, Λαϊκό Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας και την Κυριακή 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Αγώνας δρόμου «I Run Myrtos».
Στις 5 Αυγούστου οργανώνουν κρητικό γλέντι με τους Μανώλη Κονταρό και Νίκο Ζωιδάκη και την Τετάρτη 22 Αυγούστου συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.
Γενικότερα όμως, όπως λέει και κος Παντελάκης, σχεδόν κάθε βράδυ ακούγονται μουσικές από τα μαγαζιά στην παραλία και έχει συνέχεια live εμφανίσεις με διάφορα είδη μουσικής.

Μεταξύ πολλών άλλων – διότι η κουβέντα μας κράτησε σχεδόν μια ώρα – δηλώνει όχι μόνο ότι θα είναι η τελευταία του θητεία ως Πρόεδρος, αφού έτσι κι’ αλλιώς τυπικά είναι ο τελευταίος χρόνος της θητείας του αλλά ουσιαστικά δεν συμφωνεί με τον νόμο Κλεισθένη. «Μ’ αρέσει να κάνω τον Πρόεδρο του Μύρτους αλλά σε καμία περίπτωση δε θα συμμετέχω σε εκλογική διαδικασία που θα διχάσει, και θα χαλάσει αυτό που έχω χτίσει τόσα χρόνια. Θα συμμετάσχω μόνο σε διαδικασία που θα ενώσει το χωριό». Κλείνοντας την συζήτηση μας αποκαλύπτει «επειδή πολλοί ρωτάνε τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, και επειδή έχω υποσχεθεί ότι θα απαντήσω αν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος….ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά θα είμαι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσω εγώ. Αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πάω σπίτι μου».