«Κουβέντα να γίνεται» – «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» στο Μελίνα (συνέντευξη) – 15/4/19

Ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά διηγήματα που συνδυάζει την αστυνομική πλοκή με την ψυχογραφική εμβάθυνση στον κόσμο των ηρώων. Η ιστορία μιας ελληνικής και μιας τουρκικής οικογένειας, που η μοίρα τις οδηγεί να συνδεθούν με τον πιο ανθρώπινο αλλά ταυτόχρονα και με τον πιο τραγικό τρόπο.
Το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού» μου θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα 2ου Λυκείου Ιεράπετρας σε σκηνοθεσία Πόπης Δασκαλάκη.
Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, που αγγίζει το νου και την καρδιά. Παραστάσεις θα δοθούν στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2019 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στις 8μ.μ.

Σήμερα καταφέραμε να έχουμε στο στούντιο 7 από τα παιδιά αυτής της ομάδας (με ειδική άδεια από τον Λυκειάρχη τους) γιατί ήταν σημαντικό για εμάς να ακούσουμε τις δικές τους φωνές, τα δικά τους συναισθήματα και πως βιώνουν εκείνα την επαφή τους με το θέατρο. Τα παιδιά συνόδευαν η Δέσποινα Βασαρμίδου (υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας) και η Μαρία Μεταξάκη (διασκευή κειμένου, επιμέλεια μουσικής, επιμέλεια προγράμματος).

Τα παιδιά μίλησαν για τη παράσταση, για τις πρόβες, ξεδίπλωσαν τους ρόλους που ενσαρκώνουν, αλλά μίλησαν και για την αγάπη τους για το θέατρο. Τα περισσότερα ασχολούνται πρώτη φορά με τη διαδικασία μιας παράστασης και είναι ενθουσιασμένα. Έχουν δημιουργηθεί γνωριμίες και φιλίες μεταξύ τους και δέθηκαν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία της συλλογικότητας, της ομαδικότητας και του κοινού στόχου. Μιλούν για το βίωμα της θετικής αλλαγής της προσωπικότητας τους και ανακαλύπτουν στοιχεία που δε γνώριζαν για τον εαυτό τους. Έχουν γίνει εξωστρεφείς, έμαθαν να εκφράζουν τον εαυτό τους μέσα από τη τέχνη του θεάτρου, να απελευθερωθούν και να κοινωνικοποιηθούν, όπως μας λένε τα ίδια τα παιδιά.

Η Πόπη Δασκαλάκη (σκηνοθέτης) την οποία είχαμε στη τηλεφωνική μας γραμμή μιλάει με περηφάνια για την ομάδα αυτή που ανανεώνεται κάθε χρόνο και χτίζει πολιτισμό στην Ιεράπετρα εδώ και 8 χρόνια, όπως λέει. Δίνει συγχαρητήρια στις δασκάλες τους που ασχολούνται με την ομάδα στον ελεύθερο τους χρόνο και στη Μαρία Μεταξάκη που κατάφερε να διασκευάσει αυτό το δύσκολο έργο το οποίο έχει παιχτεί μόνο από μια θεατρική ομάδα μέχρι τώρα.

Η Δέσποινα Βασαρμίδου μιλώντας ως εκπαιδευτικός πιστεύει πως η ενασχόληση με το θέατρο είναι παιδεία «μέσα από το θέατρο θα ζήσουν τα ήθη άλλων εποχών και τις αξίες, τους χαρακτήρες και τις κουλτούρες, μαθαίνουν τον κόσμο. Αυτή τη μαγεία έχει το θέατρο» λέει μεταξύ άλλων αφού βλέπει την μεγάλη εξέλιξη των παιδιών και προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αυτό.
Η Μαρία Μεταξάκη λέει συμπληρώνοντας «το θέατρο έχει την ιδιότητα να συνδυάζει όλες τις άλλες τέχνες» άλλωστε χωρίς τη σκηνή και τα παρασκήνια το θέατρο θα ήταν μισό.

Στο κλείσιμο της κουβέντας μας τα παιδιά είπαν ατάκες από το έργο και ένα τραγούδι που θα ακουστεί στη παράσταση.

Συντελεστές

Διασκευή κειμένου: Μαρία Μεταξάκη

Σκηνοθεσία: Πόπη Δασκαλάκη

Σκηνογραφία: Άρης Θεοδωρίδης

Επιμέλεια μουσικής: Μαρία Μεταξάκη

Κατασκευή σκηνικών: Χάρης Βουμβουλάκης

Φωτισμοί: Νίκος Νικολουδάκης

Αφίσα: Άρης Θεοδωρίδης

Επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Μεταξάκη, Πόπη Δασκαλάκη

Υπεύθυνη θεατρικής ομάδας: Δέσποινα Βασαρμίδου

Παίζουν

Λία Γαλετάκη: Τσιγγάνα, Μυλωνάς, Αστυνόμος, Χορός

Νίκη Δένδια: Χαραλαμπής, Κτηματίας, Χορός

Άννα Δρίμτζια: Χρηστάκης, Αδελφοποιτός, Χορός

Ελισάβετ Ζαχαράκη: Δεσποινιώ η Μιχαλιέσα

Γωγώ Λιοντάκη: Τούρκισσα, Χορός

Αντιγόνη Μπάμπαλη: Μιχαήλος, Χορός

Μαρία Παπαδάκη: Λουής, Διαβάτης, Χορός

Γιάννης Παπαδάκης: Γιωργής

Χριστόφορος Παπαδάκης: Εφέντης, Χορός

Αντώνης Σκύβαλος: Κιαμήλ, Χορός

Συμμετέχουν

Ζωή Κωστίνου: Χρηστάκης στην παιδική ηλικία

Κωνσταντίνος Κωστίνος: Γιωργής στην παιδική ηλικία

Χρήστος Μιχαήλ: Μιχαλιός ο πραματευτής

Παίζουν μουσική

Νίκη Δένδια (ντέφι), Άννα Δρίμτζια (ντέφι), Ζωή Κωστίνου (ακορντεόν), Μαρία Μεταξάκη (ακορντεόν, μεταλλόφωνο), Μαρία Παπαδάκη (τουμπελέκι), Χριστόφορος Παπαδάκης (λύρα)

https://www.facebook.com/2olykeiotheatrikhomada/

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.