«Κουβέντα να γίνεται» Μιχάλης Κακέπης – 29/5/18

Λίγο πριν την εμφάνιση του στο 1/3 ή Οne Τhird, το Σάββατο 2 Ιουνίου στην Ιεράπετρα, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με έναν από τους τελευταίους αυθεντικούς ροκάδες της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον Μιχάλη Κακέπη τον οποίο θα συνοδέψει ένας νέος κιθαρίστας, ο Ορφέας Μητσοτάκης. Ο Μιχάλης Κακέπης, 22 χρόνια ενεργός, εξελίσσεται συνέχεια και πειραματίζεται με τη μουσική. Ξεκινήσαμε τη κουβέντα μας με ένα σχετικά νέο τραγούδι που παίξαμε λίγο πριν τον βγάλουμε στον αέρα, λέγεται «Δε φοβάμαι» όπου συνεργάζεται με τον Μιχάλη Αλεφαντινό που παίζει κρητική λύρα και τον Στέλιο Γεωργιάδη που παίζει ποντιακή λύρα. Οι στίχοι είναι του Σαράντη Αλιβιζάτου και είναι ένα δυνατό τραγούδι με μουσική του Γιώργου Λουκάκη. Μια ξεχωριστή δουλειά που όπως λέει και ο ίδιος, ενώνει δύο λαούς που έχουν περάσει δύσκολα, έχουν κοινά στοιχεία στη μουσική και τους πολεμικούς χορούς, την Κρήτη με τον Πόντο. Ο Μιχάλης Κακέπης συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό και περιοδεύει με καλλιτέχνες από τον χώρο της Κρητικής μουσικής ενώνοντας την κρητική παράδοση με την ροκ μουσική. Ό ίδιος κατάγεται από τη Κρήτη (η μητέρα του είναι από το Ηράκλειο και ο πατέρας του από το Βραχάσι Λασιθίου).
Μεγάλωσε με κρητική μουσική και ροκ / heavy metal, είναι πολλά χρόνια ενεργός στην Αθήνα, αφού δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε μια μεγαλούπολη αλλά θεωρεί ότι έκλεισε ένας κύκλος στη ζωή του και σκέφτεται να ανοίξει τον δεύτερο στον τόπο καταγωγής του.

Σπούδασε σε Ωδείο κλασική κιθάρα και κλασικό τραγούδι, ανέβηκε για πρώτη φορά σε σκηνή με την κιθάρα του το 1992 σε μια εκδήλωση του Πολυτεχνείου, μια μέρα πριν πάει φαντάρος και είπε 5 τραγούδια. Ξεκίνησε επαγγελματικά στην παλαιότερη μπουατ της Αθήνας τις «Εσπερίδες» όπου είχε κοινό εκείνη την εποχή, τον Σαββόπουλο, τον Νταλάρα κ.α.. Έπαιξε μπροστά στην Σοφία Λόρεν, τον Τέλη Σαββάλας και την Νάνα Μούσχουρη σε απόσταση αναπνοής όταν ήταν μόλις 21 χρόνων. Η πορεία του, όπως μας αποκαλύπτει είχε πολλές αυξομειώσεις, αλλαγές και ξεχωριστές στιγμές χωρίς να έχει κάποια σταθερή βάση. Ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή του Σταυρό του Νότου το 1996 παρέα τότε με τους Αδελφούς Κατσιμίχα και άλλους, μια ροκ μουσική σκηνή η οποία όμως στην πορεία εξελίχθηκε ως έντεχνη.

Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα π.χ. Δημήτρη Ψαριανό, την Πόπη Αστεριάδη, τον Διονύση Τσακνή, τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Δημήτρη Πουλικάκο, τον Τζώνυ Βαβούρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Βασίλη Παπακωνστανίνου κ.α. και με κάποιους από αυτούς αναπτύχθηκαν μεγάλες φιλίες. Η εποχή της δεκαετίας του ’90 ήταν ξεχωριστή αφού τότε όλοι οι καλλιτέχνες έκαναν παρέα χωρίς ανταγωνισμούς και μεγάλες καριέρες, όπως μας λέει ο ίδιος.

Όλα αυτά τα χρόνια είχε συμμετοχές αλλά και δικές του κυκλοφορίες δίσκων (Πέρασμα στο Φως, Πορτοκαλί και θαλασσί, Soundtrack της σειράς Δούρειος Ίππος, Σελένα, Ψυχή Στεχνή). Στην ουσία είναι μια ροκ παρουσία βάζοντας όπως λέει και κάποιες φορές λίγο νερό στο κρασί του. Ετοιμάζει νέο δίσκο «σαν να ακούμε Scorpions και Iron Maiden στα ελληνικά» όπως μας περιγράφει.
Το μέλημα του είναι να περνάει πάντα καλά, δε θεωρεί ότι είναι στεγνός επαγγελματίας, τον έχει επηρεάσει από τη μια η κρίση στην Ελλάδα «αλλά όχι στα live». Επέστρεψε στην Κρήτη γιατί έχει βάλει νέους στόχους στην ζωή του και αποκαλύπτει ότι έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα ροκ συγκρότημα. Μεταξύ άλλων, λέει ότι δεν υπάρχει πια ελληνική ροκ σκηνή, ειδικά όσον αφορά την αυθεντικότητα τη φιλοσοφία και στάση ζωής.

Στον ελεύθερο του χρόνο λατρεύει να κάνει βόλτες με το αυτοκίνητο λίγο πριν ξημερώσει και θέλει να αποκτήσει νέο χόμπι το οποίο είναι το ψάρεμα αφού λειτουργεί ως ηρεμιστικό.
Τέλος μιλήσαμε για την βραδιά που μας περιμένει το Σάββατο 2 Ιουνίου στο 1/3, στην Ιεράπετρα όπου θα ακούσουμε από Σιδηρόπουλο μέχρι και δικά του παλιά αλλά και πιο πρόσφατα κομμάτια. Ο Μιχάλης Κακέπης μεταδίδει πάντα μια πολύ όμορφη ενέργεια στις ζωντανές του εμφανίσεις όπου σε παρασύρει στην ενεργή συμμετοχή τραγουδώντας αγαπημένα και αξέχαστα τραγούδια. Καλώς να μας έρθει και καλή μας διασκέδαση.

https://www.facebook.com/MIHALISKAKEPIS/