«Κουβέντα να γίνεται» – Μαρία Δακανάλη – Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας – Εκπαιδευτικά Προγράμματα 5/2/19

Με μεγάλη επιτυχία διακρίθηκε το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας περνώντας τη πρώτη φάση του 1ου πανελλήνιο διαγωνισμού ρομποτικής ανοιχτών τεχνολογιών, έχοντας καταφέρει να βρίσκεται στις 100 ομάδες (μετά από αξιολόγηση 246 ομάδων) με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Είναι η ομάδα «SmartWiseOwl» με τίτλο του έργου ο «Όμηρος απαγγέλλει ποίηση» ένα δια δραστικό σύστημα εκφώνησης χαρακτηριστικών αποσπασμάτων μελοποιημένων ποιημάτων Ελλήνων Ποιητών και ανήκει στη κατηγορία «έξυπνα» αντικείμενα.

Η Καθηγήτρια πληροφορικής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Μαρία Δακανάλη μιλάει στον Planet για τον διαγωνισμό, που αφορά τον τομέα Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων Η/Υ με διοργανωτή τον Οργανισμό ανοιχτών τεχνολογιών σε συνεργασία με πανεπιστήμια ΤΕΙ της χώρας. Στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών σε ανοιχτές τεχνολογίες που είναι ελεύθερες και προσβάσιμες από όλους τους χρήστες και όσους θέλουν να παράγουν υλικό μέσα σε μια νέα πλατφόρμα, εξηγεί η κ. Δακανάλη.

Η διάκριση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας δε σταματάει εκεί, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό έργο Η2020: «Οpen Schools for Open Societies – ΟSOS» («Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία»). Είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου», μια νέα μέθοδος διδασκαλίας με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας συμμετάσχει με το έργο «Αυτόνομος μετεωρολογικός σταθμός Πομπού – Δέκτη».
Επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα Role Models (θετικά πρότυπα), που στοχεύει στην πρόληψη της σχολικής διαρροής, της οποίας τα ποσοστά είναι αυξημένα σε όλη την Κρήτη, μέσω της ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών. Άνθρωποι που άφησαν το σχολείο για ποικίλους λόγους, αλλά επανήλθαν και το τελείωσαν, συγκροτήθηκαν σε ομάδα και πρόκειται να αποτελέσουν τα θετικά πρότυπα, τα ROLE MODELS, για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.
Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις δράσεις που αφορούν στη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο». Μεταξύ άλλων, τονίσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού, με θύματα ανηλίκους αλλά και ενηλίκους και μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες μέσω δράσεων και ενημερώσεων στα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Το διαδίκτυο έχει λύσει τα χέρια μας σε πολλά επίπεδα και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, φτάνει να το χρησιμοποιούμε σωστά.

www.facebook.com/epal

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί;

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

15.00 –17.00

Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης saferinternet4kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr.

http://www.ert.gr/eidiseis/o-kanonas-3-6-9-12-gia-ta-pedia-ke-tin-othoni-mia-sinentefxi-me-ton-gnosto-gallo-psichanaliti-serge-tisseron/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ