«Κουβέντα να γίνεται» – Μανώλης Πηγιάκης – Έθιμα της Αποκριάς 27/2/19

Τα έθιμα της αποκριάς, της μεγάλης ανοιξιάτικης γιορτής που κρατάει ουσιαστικά τρεις βδομάδες, έχουν πολλές προεκτάσεις. Σε πολλά μέρη τις Ελλάδας τηρούν ακόμη κάποια έθιμα,

σε άλλα έχουν πάρει διαφορετική διάσταση. Καλέσαμε τον κ. Μανώλη Πηγιάκη στο στούντιο του Planet να μας πει τη δική του άποψη και να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, όταν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.
Συμφωνεί ότι, η αποκριά είχε και έχει βαθύτατο κοινωνικό χαρακτήρα. Η από κοινού διασκέδαση, η συμμετοχή σε συλλογικές εκδηλώσεις ενισχύουν τη συνοχή των ανθρώπινων δεσμών και ιδιαίτερα αυτή των συγγενών αφού στην ουσία ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας.
«Ο ερχομός της Άνοιξης συνδέει τα έθιμα αυτά με τις παλιές παγανιστικές εκδηλώσεις του Διόνυσου» λέει ο κ. Μανώλης και συμπληρώνει «η αποκριά δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία. Επειδή ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη διασκέδαση και εκείνα τα παλιά χρόνια ήταν δύσκολη, έπρεπε να βρουν κάποιο τρόπο να ξεδίνει ο κόσμος, να βρει ένα τρόπο να πει μια κουβέντα παραπάνω, να φέρει γέλιο και χαρά, το χαμόγελο που εμείς οι άνθρωποι το έχουμε τόση ανάγκη. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι που είναι πιο σημαντικό για μένα, αυτές οι μέρες ήταν της οικογενειακής ομόνοιας και συνεργασίας» λέει ο κ. Μανώλης.
Ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να συμμετέχουμε σε διάφορα έθιμα που τηρούνται ακόμη, αφού μας δίνεται η αφορμή να συναντηθούμε με κόσμο. Είναι μια γιορτή επικοινωνίας και τραπεζώματος.

Μιλήσαμε για τη ορθόδοξη θρησκεία και τις διατροφικές συνήθειες αυτής της εποχής, τον τρόπο που κατασκεύαζαν τα φαγητά και τη νηστεία που τηρείται μέχρι σήμερα από τους θρησκευόμενους, αλλά και για τον συμβολισμό του χαρταετού. «Κανείς δε ζήλευε από τον άλλων αφού όλοι τρώγαμε τα ίδια πράγματα και ότι είχαμε στη διάθεση μας» όπως μας λέει.

Κουβεντιάζοντας για τους μασκαράδες τις δικής του εποχής, περιγράφει μεταμφιέσεις όπου οι γέροι γινόντουσαν νέοι, οι νέοι μεταμφιέζονταν σε γέρους, οι άντρες σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άντρες κ.α. αλλά επέλεγαν και θέματα που είχαν σχέση με επαγγέλματα. Πολύ δημοφιλείς ήταν οι αναπαραστάσεις γάμων, αλλά και οι μεταμφιέσεις σε παπάδες είχαν τη τιμητική τους! Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ξεχωρίσουν και αγωνιούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Λόγω του ότι υπήρχαν πολλά ταμπού, το μασκάρεμα έδινε τη δυνατότητα να ελευθερωθεί ο καθένας με όποιο τρόπο μπορούσε. Μάλιστα, το αποκορύφωμα του γλεντιού ήταν οι μαντινάδες που πείραζαν ο ένας τον άλλον. Ομάδες μεταμφιεσμένων πήγαιναν το βράδυ από σπίτι σε σπίτι και πείραζαν τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις μεταμφιέσεις οι νεαροί άρπαζαν την ευκαιρία να κλέψουν τα κορίτσια που αγαπούσαν.
«Οι γιορτές αυτές είναι για τους ανθρώπους, οι άνθρωποι πρέπει να ωφελούνται από αυτό σε κάθε τόπο, σε κάθε μέρος του κόσμου..» λέει ο κ. Μανώλης Πηγιάκης ο οποίος στο τέλος μας είπε και μια μαντινάδα.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη κουβέντα μας στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ